Oostenrijkse Fokker 70 maakt noodlanding in München

Een vliegtuig van de Oostenrijkse luchtvaartmaatschappij Austrian met 32 mensen aan boord heeft maandag een noodlanding gemaakt in een besneeuwd weiland op 4,5 kilometer van de internationale luchthaven van München. Geen van de inzittenden raakte gewond, al liep er één een lichte shock op.

AP Ned

Vlak voor de geplande landing maakte de piloot van de Fokker 70 melding van een motorstoring. Kort daarop volgde de noodlanding. Op het moment van de landing op het weiland had het toestel een snelheid van 300 kilometer per uur. Het voorste landingsgestel brak af waardoor het vliegtuig een buikschuiver van zo'n 300 meter maakte. De inzittenden werden op de luchthaven van München opgevangen door psychologen. Volgens een woordvoerder van het vliegveld werd de noodlanding in het weiland vergemakkelijkt doordat er onder de sneeuw een laag ijs lag, waardoor het toestel goed gleed.

Wat er precies met het toestel aan de hand was wordt nog onderzocht. Normaal gesproken kan een Fokker 70, een tweemotorig toestel, ook met slechts één werkende motor vliegen. Mogelijk was de brandstof op. Het toestel moest iets langer dan gepland in de lucht blijven omdat de landingsbaan in München sneeuwvrij moest worden gemaakt.