Zesduizend kinderen wees na aardbeving Iran

Na de aardbeving in Bam, in het zuidoosten van Iran, blijven ongeveer 6.000 kinderen ouderloos achter. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie maandag gemeld.

Belga

Eerst werd geschat dat de aardbeving zo'n 1.800 kinderen tot wees maakte, maar na een grondig onderzoek in Bam en de omringende dorpen is dit cijfer opgetrokken tot 6.000.

Bij de aardbeving in Bam kwamen volgens de Iraanse televisie 10.000 schoolkinderen en 1.300 leerkrachten om het leven. Maandag werden de schoolpoorten in Bam opnieuw geopend. Leerkrachten en leerlingen vonden troost bij elkaar, hoewel velen klaagden dat de hervatting van de lessen veel te vroeg komt.

"Het ministerie van Onderwijs lijkt te vergeten dat deze stad van de kaart geveegd werd en dat daarbij tienduizende doden vielen. Zo'n tragedie kan niet verwerkt worden op amper elf dagen", aldus een Iraanse leerkracht. De ministeries van Onderwijs en Gezondheid hebben speciale psychologische teams op pad gestuurd om de schoolkinderen in Bam bij te staan.

Maandag raakte bekend dat de Iraanse overheid haar administratie uit Teheran wil verhuizen. In de komende jaren zou de Iraanse hoofdstad volgens experten immers getroffen kunnen worden door een aardbeving met een kracht van maximaal 7 op de schaal van Richter. Meer dan de helft van de hoofdstad zou hierbij getroffen kunnen worden. Ook Noord-Teheran, waar vele hooggeplaatste ambtenaren en buitenlandse diplomaten verblijven, loopt gevaar.