Parmalat-schandaal: speurders richten pijlen op banken

Het Italiaanse gerecht heeft in het kader van het boekhoudschandaal bij zuivelreus Parmalat nu ook enkele Italiaanse en buitenlandse banken in het vizier. Intussen onderhandelt speciaal commissaris Enrico Bondi over een nieuwe financiering. Parmalat zou 50 à 100 miljoen euro nodig hebben om de komende maanden het hoofd boven water te houden.

Belga

Volgens de krant Corriere della Sera wil de openbaar aanklager vertegenwoordigers van Deutsche Bank, Sanpaolo Imi, Capitalia en Banca Intesa aan de tand voelen. Justitie zou vooral geïnteresseerd zijn waarom Deutsche Bank in november haar aandeel in Parmalat-dochter Parmalat Finanziaria verdubbelde van 2,5 pct tot 5 pct, ondanks dat het zuivelconcern toen al in serieuze financiële moelijkheden verkeerde.

Parmalat, dat wereldwijd 36.000 mensen tewerkstelt, is verwikkeld in een financieel schandaal na de ontdekking van een miljardengat in de boekhouding. Stichter en ex-topman Calisto Tanzi zit in de cel op verdenking van fraude, samen met enkele naaste medewerkers. Het Parmalat-schandaal geldt als één van de grootste Europese na-oorlogse fraudezaken.