Britse troepen waarschijnlijk nog jaren in Irak

De Britse troepen blijven waarschijnlijk nog meerdere jaren in Irak. Dat heeft de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw maandag gezegd in een interview op BBC-radio.

Belga

Straw merkte op dat hij geen exacte deadline kan vooropstellen voor een terugtrekking van de Britse troepen uit Irak. "Ik kan niet zeggen of het 2006 of 2007 zal zijn, maar het gaat niet om maanden", zei Straw die benadrukte dat Groot-Brittannië een vitale rol speelt in het verzekeren van de stabiliteit en veiligheid in Irak, zoals eerder het geval was in Afghanistan. Die aanpak resulteerde in Afghanistan tot een intern, politiek processus dat Straw ook voor Irak op het oog heeft.

"Indien wij ons plotseling zouden terugtrekken, komt er zonder twijfel een leemte op veiligheidsvlak. Dat zou niet enkel mensenlevens kosten, maar zou ook het politieke proces terugzetten", aldus het hoofd van de Britse diplomatie.

Op Nieuwjaarsdag had de Britse minister van Defensie Geoff Hoon te kennen gegeven dat Britse troepen "over een jaar" nog steeds in Irak aanwezig zullen zijn, "niet als bezettingsmacht, maar om de Irakezen te helpen in de ordehandhaving".

Momenteel zijn zowat 10.000 Britse militairen in Irak ontplooid, hoofdzakelijk in het zuiden, rond Basra.