Georgië: Saakatsjvili behaalt 95 procent van stemmen

De hervormingsgezinde kandidaat Mikhaïl Saakatsjvili heeft zondag bij de Georgische presidentsverkiezingen 95 procent van de stemmen behaald. Dat heeft de voorzitter van de Georgische kiescommissie Zourab Thiaberatsjvili maandag bekendgemaakt op basis van de voorlopige resultaten. Hij zei niet hoeveel stembureau's al geteld waren.

Belga

Eerder maandagmorgen zei de kiescommissie dat 83 procent van de 2,13 miljoen kiesgerechtigden is komen opdagen. De 36-jarige populist Saakatsjvili is een voormalig minister van Justitie. Hij treedt in de voetsporen van Eduard Sjevardnadze, de president die zes weken geleden ontslag moest nemen onder druk van de massademonstraties.

Waarnemers van het Gemenebest der Onafhankelijke Staten (GOS), het samenwerkingsverband tussen de voormalige Sovjet-republieken, stellen dat de verkiezingen opener en eerlijker zijn verlopen dan de omstreden parlementsverkiezingen van 2 november die de aanzet gaven tot de golf van protesten in het land. De waarnemers van westerse instellingen zouden zich later maandag uitspreken over het verloop van de stembusgang.

Saakatsjvili beloofde eerder tijdens een persconferentie dat hij werk zal maken van de strijd tegen de corruptie en van betere relaties met Moskou.