Berging gifcontainers niet voor donderdag

De berging van de gifcontainers die op 21 december voor de kust van het waddeneiland Texel overboord sloegen van het Ethiopische schip Andinet, is zeker tot donderdag uitgesteld. Dat heeft een woordvoerder van Nederlandse ministerie Rijkswaterstaat bevestigd. Door de harde wind staan er te hoge golven. Woensdagavond wordt bepaald of de berging doorgaat.

Belga

Oorspronkelijk was de berging gepland voor zaterdag. Maar op de plek waar twee van de drie containers zijn gelokaliseerd, op 22 kilometer uit de kust, was het voor de duikers te gevaarlijk om het water in te gaan. De derde container ligt op 900 meter afstand van de andere twee. Alle containers liggen op ongeveer 25 meter diepte.

In de containers zit arsenic pentoxide, een houtverduurzamer die wordt gebruikt om hout tegen vocht te beschermen. Dinsdag vindt overleg plaats om te kijken hoe de vijftig losse vaten die nog worden vermist, het beste opgespoord kunnen worden. De kosten van de bergingsoperatie worden volledig vergoed door de verzekeraar van het schip en de lading, zo liet Rijkswaterstaat weten.