Amerikaans soldaat aan Zuid-Korea overgedragen voor berechting

Een Amerikaans soldaat in Zuid-Korea die ervan wordt verdacht te zijn doorgereden na een ongeval met dodelijke afloop te hebben veroorzaakt is vorige week overgedragen aan de politie van dat land. Dat heeft het Amerikaanse leger maandag gemeld.

AP Ned

De 33-jarige sergeant Onken was in november vorig jaar betrokken bij een ongeval in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul waarbij een 22-jarige vrouw werd doodgereden. Hij zou dronken achter het stuur van een van de wagens gezeten hebben. Tot vorige week werd hij door het Amerikaanse leger vastgehouden. Nu zit hij in een Zuid-Koreaanse cel.

Het is voor het eerste dat het Amerikaanse leger een soldaat aan Zuid-Korea overdraagt sinds beide landen nieuwe afspraken maakten over de jurisdictie over de ruim 37.000 Amerikaanse troepen die in Zuid-Korea gestationeerd zijn. Zuid-Korea heeft meer bevoegdheden gekregen en kan nu Amerikaanse soldaten berechten die buiten hun diensttijd overtredingen begaan. Het land mag ook Amerikaanse soldaten in voorarrest houden als het gaat om zware misdrijven zoals moord, verkrachting, brandstichting en doorrijden na een ongeval met dodelijke afloop. Het Amerikaanse leger blijft bevoegd voor de berechting van soldaten die in diensttijd misdaden plegen.

De berechting van de Amerikaanse soldaten is een gevoelig onderwerp in Zuid-Korea. Vorig jaar lokte de vrijspraak door een Amerikaanse militaire rechtbank van twee soldaten die twee 13-jarige Zuid-Koreaanse meisjes hadden doodgereden veel protest uit.