Vingerafdrukken en foto's voor bezoekers Amerikaanse luchthavens

Buitenlanders die de Verenigde Staten via een luchthaven binnenkomen moeten vanaf deze week hun foto en vingerafdrukken laten nemen. Die maatregel is het gevolg van verscherpte grenscontroles in de VS. Voor 28 - voornamelijk Europese - landen geldt een uitzondering.

AP Ned

De minister voor binnenlandse veiligheid Tom Ridge verklaarde het programma maandag op de luchthaven van Atlanta voor geopend. De nieuwe regels zijn van kracht in 115 internationale luchthavens en veertien zeehavens. Per jaar zullen ongeveer 24 miljoen bezoekers de controles ondergaan. Volgens het ministerie duurt de nieuwe procedure tien tot vijftien seconden.

Bij aankomst worden inktloze vingerafdrukken genomen die meteen gecontroleerd worden aan de hand van een databank van criminelen en terroristen. Ook bij het vertrek uit de VS worden foto's en vingerafdrukken genomen. Tegen het eind van 2005 wordt een gelijksoortige procedure opgestart bij vijftig grensovergangen.

Bezoekers uit alle landen van de Europese Unie met uitzondering van Griekenland zijn vrijgesteld van de nieuwe maatregel. Ook burgers uit Australië, Nieuw-Zeeland, Japan, IJsland, Noorwegen, Slovenië, Zwitserland, Singapore, Brunei, Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino mogen volgens de oude procedures naar binnen.