China gaat 10.000 civetkatten slachten

China heeft maandag aangekondigd 10.000 civetkatten te zullen slachten. De civetkat is een klein zoogdier dat ervan verdacht wordt aan de basis te liggen van de overdracht van de longziekte SARS op de mens. Ook alle markten met wilde dieren in de provincie Guangdong worden gesloten.

Belga

De SARS-testen bij de 32-jarige televisieproducer uit Kanton die sinds 20 december is gehospitaliseerd waren positief en het virus dat bij de man werd aangetroffen vertoont gelijkenissen met het coronavirus bij civetkatten, verklaarde dokter Zhong Nanshan, de belangrijkste Chinese SARS-expert. "De resultaten tonen dat het virus verschilt van datgene dat vorig jaar bij mensen en dieren is aangetroffen. Dat wil zeggen dat in de loop van de voorbije maanden een andere subgroep van het coronavirus is overgegaan van wilde dieren op de mens."

Civetkatten komen voor in het wild, maar worden ook gekweekt op boerderijen omdat Chinezen ze als een delicatesse beschouwen. Wilde dieren worden al langer beschouwd als de dragers van het coronavirus dat SARS veroorzaakt. Tijdens de SARS-crisis in april was het verhandelen van wilde dieren verboden. Maar in augustus werd dat verbod omwille van de belangen van landbouw en de handel opgeheven, ondanks protest van wetenschappers. Sars dook voor het eerst op in november 2002, nabij Kanton. Later raakten meer dan 8.000 mensen in dertig verschillende landen door de ziekte besmet.

In juli kondigde de Wereldgezondheidsorganisatie het einde van de epidemie aan, maar specialisten wezen toen al op de mogelijkheid van een seizoensgebonden terugkeer.