Jaar celstraf voor vijf Israëlische dienstweigeraars

Een Israëlische militaire rechtbank heeft zondag vijf jonge dienstweigeraars veroordeeld tot een jaar effectieve celstraf. Het vijftal weigerde zijn dienstplicht te vervullen uit protest tegen de bezetting van de Palestijnse gebieden.

Belga

De krijgsraad van Jaffa had de veroordeelden op 16 december al het statuut van gewetensbezwaarde geweigerd en hen schuldig bevonden aan dienstweigering. De raad oordeelde dat hun motieven van politieke aard waren. De vijf zaten al dertien maanden opgesloten.

De veroordeelden hadden gevraagd of ze burgerdienst mocht vervullen in plaats van hun militaire dienst. In een brief aan het ministerie van Defensie had een van hen het Israëlische leger ervan beschuldigd "een instrument van geweld te zijn dat de mensenrechten en de internationale conventies schendt".

"We kunnen niets anders verwachten van een rechtbank van een leger dat een volledig volk bezet en verdrukt, en van een regime dat vergeten is wat democratie betekent", zei Hagaï Mater kort na zijn veroordeling.

De vijf hebben tot woensdag tijd om zich aan te melden bij een militaire gevangenis in het noorden van Israël om er hun straf uit te zitten.