Saakasjvili wint presidentsverkiezingen Georgië met gemak

Michail Saakasjvili heeft de zondag gehouden presidentsverkiezingen in Georgië met een ruime marge gewonnen. Volgens exitpolls van het onafhankelijke Georgische televisiestation Roestavi-2 kreeg hij 85,8 procent van de stemmen.

AP Ned

Saakasjvili, de grote man achter de zogenoemde rozenrevolutie waardoor zes weken geleden president Edoeard Sjevardnadze ten val kwam, eiste kort na sluiting van de stembureaus de overwinning op. "We hebben een heel belangrijk mandaat van onze bevolking gekregen om het land op te ruimen, de macht hier te consolideren (...) om het investeringsvriendelijk te maken, vreedzaam en welvarend", zei Saakasjvili. De officiële uitslag zal waarschijnlijk nog tot woensdag op zich laten wachten.

Het stond vooraf wel vast dat de 36-jarige Saakasjvili, die getrouwd is met de Nederlandse Sandra Roelofs, de verkiezingen zou winnen. De belangrijkste vraag was of de opkomst groot genoeg zou zijn. Het hoofd van de kiesraad, Zoreab Tsjiaberasjvili, zei dat om 5 uur 's middags ongeveer 1,2 miljoen van de 1,7 miljoen kiezers hun stem hadden uitgebracht. De verkiezingen zijn geldig als minstens 50 procent van de kiezers heeft gestemd.

Saakasjvili voerde campagne met de belofte hard te zullen optreden tegen corruptie en met alle macht te zullen werken aan herstel van de economie, die na de val van de Sovjet-Unie in de jaren '90 ineenstortte. Georgië kende daarnaast twee oorlogen met separatisten en werd geteisterd door een golf van ontvoeringen.

Een ontspannen ogende Sjevardnadze gaf toe dat hij had gestemd op de man die hem ten val had gebracht. Hij zei verder een beetje afgunstig te zijn op Saakasjvili's jeugd en vitaliteit: "Ik wou dat ik zijn energie had. Misja (Saakasjvili's roepnaam, red.) heeft talent voor contact met mensen."

Behalve Saakasjvili waren er nog vier kandidaten. Meer dan 500 buitenlandse waarnemers zagen toe op het verloop van de verkiezingen. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa had haar best gedaan om op het laatste moment nog toezichthouders te sturen. Er waren zondag aan het eind van de dag geen meldingen van onregelmatigheden. De Amerikaanse ambassadeur Richard Miles zei dat het wat hem betreft "normale verkiezingen" waren geweest.

In de autonome regio Adzjarië bedroeg de opkomst naar verluidt slechts ongeveer 15 procent. De Adzjarische leider Aslan Abasjidze, een rivaal van Saakasjvili, had gedreigd de stembureaus te sluiten, maar besloot vorige week toch toe te staan dat ze opengingen. Wel riep Abasjidze de kiezers op thuis te blijven.