Algerijnse parlementsleden gewond bij protest

Een demonstratie van parlementsleden van het FLN voor het Algerijnse parlement is zondag uit de hand gelopen, toen de politie tegen de betogers optrad. Ongeveer twintig parlementsleden werden gearresteerd en een aantal raakte gewond.

AP Ned

Het FLN (Nationaal Bevrijdingsfront) is de grootste partij in het Algerijnse parlement. Vorige maand verbood een rechter de partij nog langer activiteiten te ontplooien. Ook bevroor hij de tegoeden van de partij, die wel nog gewoon in het parlement zit. De demonstratie was gericht tegen de gerechtelijke uitspraak. Vorige week beschuldigde oud-premier Ali Benflis president Abdelaziz Bouteflika ervan de rechterlijke macht te misbruiken om zijn greep op de macht te behouden. Het FLN, waartoe ook Bouteflika behoort, heeft Benflis voorgedragen als kandidaat voor de over vier maanden te houden presidentsverkiezingen.

Na afloop van het protest namen de meeste demonstranten hun zetel in het parlement in om te kunnen stemmen over wijzigingen in de kieswet. De stemming werd echter uitgesteld tot maandag. Een van degenen die gewond raakten bij de demonstratie was het vooraanstaande parlementslid Abbes Mekhelles. Hij heeft waarschijnlijk zijn arm gebroken.