Minstens 17 doden bij instorten Ethiopische rotskerk

Minstens 17 personen zijn omgekomen bij het instorten van een 13e eeuwse kerk in het noorden van Ethiopië. In de uit rotsen gehouwen kerk bevonden zich honderden kerkgangers toen het dak plots naar beneden kwam. De instorting gebeurde op 29 december, maar het nieuws over de ramp bereikte pas zaterdag de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

Belga

Onder de doden zouden vooral geestelijken zijn, zo maakten de autoriteiten zondag bekend. De reddingswerkers hebben het zoeken naar overlevenden inmiddels gestaakt. Een woordvoerder van de plaatselijke autoriteiten vreest dat het aantal doden dat onder de puinhopen vandaan komt, nog kan oplopen.

Rond de kerk waren tienduizenden gelovigen bijeen om het feest van de orthodox-christelijke heilige Gabriël te vieren. Naar aanleiding van dit feest stromen jaarlijks tienduizenden mensen uit het noorden van Ethiopië samen, die er komen bidden en aalmoezen geven. De getroffen kerk van Mewa Tsadkan Gabriel bevindt zich in het stadje Janamora in de noordelijke Gondar-regio.

Volgens een functionaris van de regio Gondar is de instorting mogelijk veroorzaakt doordat grote aantallen mensen om de kerk zongen en dansten.

In Ethiopië, dat sinds de vierde eeuw een christelijke beschaving kent, zijn veel in rotsen uitgehouwen kerken. Een groot aantal wordt nog altijd gebruikt. De rotskerken vormen een belangrijke toeristische trekpleister. De bekendste rotskerk is die van Aksoem, waar volgens de legende de Ark des Verbonds zou worden bewaard. De ingestorte Mewa Tsadkan Gabriel kerk stond bekend als één van de drie vroegste rotskerken, gebouwd door de Ethiopische koning Lalibella, een heerser uit de 13e eeuw die vooral bekend stond om zijn vroomheid.