Bombrieven bezorgd bij Christen-democraten in Europarlement

De fractieleider van de christen-democratische Europese Volkspartij (EVP) in het Europese Parlement, de Duitser Hans-Gert Pöttering, heeft maandag een bombrief ontvangen. Het poststuk kwam bij het openmaken tot ontbranding, maar er vielen geen gewonden. Een tweede bombrief, geadresseerd aan het Spaanse EVP-lid José Ignacio Salafranca, werd tijdig onderschept en onschadelijk gemaakt.

AP Ned

BR> Een derde pakketje dat verdacht leek, was gericht aan de EVP-parlementariër Jonathan Evans. Het werd maandag nog onderzocht.

De afgelopen twee weken zijn bombrieven bezorgd bij Europol en Eurojust, twee Europese instellingen die in Den Haag zijn gevestigd. Daarnaast waren voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie en Jean-Claude Trichet, de president van de Europese Centrale Bank, het doelwit van bombrieven. Net als de pakketjes die maandag werden bezorgd, waren ze alle op de post gedaan in Bologna. Alleen het pakketje voor Evans was gepost in Venetië. Tot dusver vielen er geen slachtoffers.

De pakketjes aan Pöttering en Salafranca waren identiek en leken boeken te bevatten. Het personeel van de postkamer van het parlement in Brussel kreeg opdracht uiterst zorgvuldig met de post om te gaan. Gezien de hoeveelheid post die voor het parlement wordt verwerkt, heeft zo'n opdracht verstrekkende gevolgen. Het Europarlement ontving in de kerstdagen ruim honderdduizend poststukken.

Het onderzoek richt zich vooral op een groep Italiaanse anarchisten die vermoedelijk achter de campagne zit. De linkse Italiaanse krant La Repubblica ontving afgelopen 23 december een brief van een groep die zich 'Informele Anarchistische Federatie' noemt. In het epistel wordt de verantwoordelijkheid opgeëist voor het plaatsen van twee tijdbommen die op 21 december waren geëxplodeerd bij de woning van Prodi. De groep zei de bommen te hebben geplaatst "om het repressieve controleapparaat te treffen dat de democratische show van de nieuwe Europese orde leidt". De explosies veroorzaakten een kleine brand; er vielen geen slachtoffers.

Buiten het gebouw van het Europarlement in Brussel waren maandag uitgebreide veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo stonden er drie brandweerauto's en wemelde het er van explosievendeskundigen en agenten in burger en uniform.