Proces overval bij juwelier De Wolf uitgesteld

Voor de correctionele rechtbank van Dendermonde is maandag het proces begonnen over de gewapende overval bij juwelier De Wolf, in Aalst op 27 mei 2003. Bij die overval raakten twee daders en een klant gewond. Het parket wil nu zowel de overvallers als de juwelier vervolgen. De rechtbank stelde het proces onmiddellijk uit naar 19 januari.

Belga

De overval op juwelierszaak De Wolf, op de Aalsterse Grote Markt, vond plaats omstreeks 14.45 uur, toen twee mannen gewapend de zaak binnenkwamen. Een derde bleef buiten op de uitkijk staan. In de zaak waren op dat moment twee klanten, een vertegenwoordiger en de twee zaakvoerders aanwezig. Juwelier De Wolf zelf was op dat moment achteraan de winkel in een bureau. Een van de daders bedreigde de klanten terwijl de andere een deel van de etalage leegroofde. Daarop ontstond een schermutseling, waarbij juwelier De Wolf vanuit zijn bureau schoot en de twee overvallers raakte. Een van de klanten raakte ook lichtgewond.

De drie daders vluchtten daarop weg. Een gewonde overvaller werd even later in de Burgstraat in Aalst teruggevonden. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, waar het verschillende weken duurde voor hij kon ondervraagd worden. Een tweede dader werd enkele dagen later opgepakt in een Antwerps ziekenhuis, waar hij voor een schotwonde verzorgd werd. De derde werd later verklikt door een van zijn kompanen. De twee gewonden hebben de feiten bekend, de derde blijft nog steeds ontkennen.

Het openbaar ministerie wil nu de drie overvallers vervolgen, maar wil ook juwelier De Wolf veroordeeld zien voor opzettelijke slagen en verwondingen. Volgens het parket zou de man immers zelf als eerste geschoten hebben, en daarbij niet alleen de overvallers maar ook de klant geraakt hebben. Bovendien, meent het openbaar ministerie, werd juwelier De Wolf niet zelf bedreigd. "Van wettige zelfverdediging kan dan ook geen sprake zijn", vindt procureur Dufour van Dendermonde.

Zowel juwelier De Wolf als zijn advocaat, meester Jef Vermassen, zijn door die houding sterk verrast. "Eerst was er geen sprake van dat ik zou vervolgd worden", zegt de juwelier, "en dan krijg ik vorige week opeens een dagvaarding. Ik heb enkel geprobeerd mijn klanten en personeel te beschermen tegen de agressie van de overvallers. Op dat moment was ik totaal niet bezig met de mogelijke buit. Zegt het parket dat ik eerst geschoten heb? Dat komt niet overeen met de getuigen, en volgens mij ook niet met de beelden van de videocamera".

Ook meester Vermassen is niet te spreken over de evolutie van het dossier: "Ik betreur het ten zeerste dat procureur Dufour het nodig vindt om mijn cliënt voor de televisiecamera's schuldig te gaan verklaren. De wet zegt nog steeds dat je bij een diefstal met geweld tegen personen, de slachtoffers in bescherming mag nemen. Dat heet wettige verdediging, en dat is exact wat juwelier De Wolf gedaan heeft. Hij heeft niet alleen zichzelf, maar ook en vooral zijn klanten en stiefvader beschermd. Dat de klant zou geraakt zijn door zijn schot, bewijst niets. Die mensen hebben nooit klacht ingediend tegen hem en willen hem ook niet veroordeeld zien". Het proces gaat verder op 19 januari. De rechtbank zal dan op verzoek van meester Vermassen de beelden van de bewakingscamera bekijken. "Daarop zal te zien zijn wie nu wie bedreigde en wie als eerste geschoten heeft", besluit de strafpleiter.