Nog twee bombrieven gevonden bij Europarlementsleden

De brief geadresseerd aan het Spaanse europarlementslid José Ignacio Salafranca van de christen-democraten was wel degelijk een bombrief. Dat heeft een woordvoerder van de persdienst van het Europees Parlement maandag bevestigd. De brief bevatte dezelfde explosieve inhoud als de brief die een medewerkster van EVP-fractieleider Hans-Gert Poettering maandagochtend had geopend.

Belga

Intussen onderzoeken de ontmijningsdiensten ook een derde brief, die gericht is aan het Britse europarlementslid Jonathan Evans. Evans maakt net als Poettering en Salafranca deel uit van de fractie van christen-democraten en conservatieven (EVP).

Over de vorm of de afzender van de brief aan Evans zijn nog geen gegevens bekend. Van de brieven gericht aan Poettering en Salafranca is inmiddels bekend dat ze op 22 december vanuit Bologna verstuurd werden. Het gaat om grote bruine enveloppes waarin in beide gevallen een videocassette stak.

De bombrief gericht aan Poettering ontplofte maandagochtend nadat een medewerkster van de Duitse fractieleider de enveloppe had geopend. De brief gericht aan Salafranca wordt momenteel geneutraliseerd door de ontmijningsdiensten.

De voorbije weken arriveerden er ook bombrieven bij voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en de diensten Europol en Eurojust. Sindsdien was de controle op de post in het Europees Parlement versterkt. Om onbekende redenen zijn de maandag ontdekte bombrieven door de mazen van het veiligheidsnet geglipt. Er zou volgens Europese bronnen een intern onderzoek geopend worden om de omstandigheden van het incident vast te stellen.