Wijk Beverdaal is natte tuintjes beu

Bewoners van de wijk Beverdaal in Beverst-centrum dreigen met een gerechtelijke procedure als de stad niet snel werk maakt van de wateroverlast in hun buurt. Een slecht werkende drainage zorgt ervoor dat hun tuintjes in de herfst en in de winter blank staat. Volgens schepen Poesen werken de stadsdiensten aan een oplossing.

jforier

De bewoners van Beverdaal erkennen dat het overstromingsprobleem al voor 90 procent is opgelost. Het wachtbekken in de Raafstraat heeft zijn nut de voorbije winter al bewezen. "Maar de drainageperikelen raken maar niet van de baan, omdat de stad haar verantwoordelijkheid niet neemt," stelt Henri Verkoulen van de Vijverstraat in Beverst.

Volgens de buurt werd met schepen Poesen nochtans een oplossing voor het drainageprobleem uitgewerkt. "De gouverneur schreef ons dat het probleem begin november zou worden opgelost. Plots wil het hoofd van de technische dienst het probleem anders aanpakken. Hij wil via een ondergrondse boring een nieuwe drainage aanleggen. Maar uiteindelijk gebeurt er helemaal niets," klinkt Verkoulen namens de buurt. Verkoulen stelt dat de toestand alleen maar is verergerd, nadat Aquafin een collector plaatste aan de vijver die het drainagewater opvangt.

De woonwijk Beverdaal werd door de overheid gerealiseerd in een zeer nat gebied. Daarom werden de bouwkavels destijds van drainage voorzien. Maar het systeem functioneert de laatste jaren niet meer. In de herfst- en winterperiode staan vele tuintjes lange tijd blank.

Dat probleem werd al in 1997 gemeld aan de stad, maar de oplossing laat op zich wachten. "Aquafin heeft de twee pompen - die het overtollige vijverwater wegpompten -verwijderd. Daardoor staat de vijver helemaal vol en werken de hoofdleidingen niet meer. Zo kan het echt niet langer meer. Als aan deze toestand niet snel een einde komt, zullen wij een juridische procedure opstarten. De deelgemeenten worden stiefmoederlijk behandeld. Onze noden moeten wijken voor de prioriteiten van het stadscentrum," klinkt Verkoulen boos.

Schepen Martin Poesen is persoonlijk poolshoogte gaan nemen. "Er zijn inderdaad problemen met de drainage. Maar het gaat om een privé-verkaveling. In principe is dit niet het probleem van de stad. Maar we zijn best bereid om een oplossing aan te bieden. Alleen kan dat niet van vandaag op morgen. Daarvoor is het probleem te ingewikkeld. We willen een gedeelte van de drainage vernieuwen. Onze ingenieur zal begin januari zelf de nodige opmetingen gaan verrichten. Daarna zullen we een definitieve oplossing aanbieden," belooft schepen Poesen.