Laatste dorpscafé in centrum Wellen sluit deuren

Het Wellense verenigingsleven heeft een probleem. Sinds gisteren nieuwjaarsdag 2004 zitten een aantal verenigingen zonder clublokaal. Oorzaak is de sluiting van café Torenhof. Dit typische dorpscafé was 36 jaar lang the place to be in Wellen, maar de brouwerij en de eigenaar van het pand zijn niet meer tot een nieuwe huurovereenkomst gekomen. Het café is dan ook dicht sinds nieuwjaarsdag.

jforier

In 1967 begon het echtpaar Herman Vanormelingen en Liliane Put aan het Dorpsplein 13 in Wellen het café Torenhof. Herman, bijzonder actief in het verenigingsleven, bouwde het Torenhof samen met zijn echtgenote Liliane Put uit tot een geliefd café. Het werd het clublokaal van verschillende sport- en culturele verenigingen, de Wellense middenstand en een uitgebreide klantenkring.

De sluiting zorgt alvast voor heel wat beroering en onzekerheid in de Bokkenrijdersgemeente. "Na elke zondagsmis werd hier met de vrienden gepraat, een glas gedronken of een kaartje gelegd: het blijft ons geliefd stamcafé. Wat nu?", oppert ere-burgemeester Bosmans. "In welk café opent men op zondagmorgen om 8 uur, om de wielertoeristen op te vangen?", vraagt Georges Bierwerts, voorzitter van de Wellense sportraad zich bezorgd af.

André Vandersmissen, woordvoerder van de toneelgroep De Kluchtige Vrienden, waarschuwt zelfs voor de teloorgang van Wellen-centrum. "Dit is een ramp! Jaren geleden sloot café Veldkets, even later brandde warenhuis Unic af. Voordien was frituur-restaurant Wella al dicht gegaan. Een tijd geleden sloot juwelier Geurts, en nu het Torenhof. Wat blijft er nog over van Wellen-centrum?"

"Wellen boert achteruit en straks blijft er van Bruisend Wellen niets meer over", treurt Louis Geurts. "Natuurlijk is het niet prettig," weten de uitbaters, Herman en Liliane, maar wat kunnen we eraan doen?

"Toch hebben we hier 36 mooie jaren doorgebracht en veel gelachen. Vandaar dat wij onze trouwe klanten daarvoor ook hartelijk danken. Voor hen is de sluiting nog het ergste."

Of de kans bestaat dat het Torenhof ooit nog opnieuw opengaat is moeilijk te zeggen. De brouwerij en de eigenaars raken niet tot een akkoord. Alleszins is het zo, dat voor een tiental Wellense verenigingen en de vele klanten, 2004 niet goed begint.