Artsen onderzoeken stichter Parmalat

In het onderzoek rond het faillissement van het Italiaanse voedingsmiddelenconcern Parmalat hebben drie artsen vrijdag de stichter van het bedrijf, Calisto Tanzi, onderzocht. Die zit vast in de gevangenis van Milaan, en de dokters moeten tegen half januari een oordeel vellen over de vraag of de gezondheidstoestand van de 65-jarige ondernemer compatibel is met zijn gevangenhouding.

Belga

Tanzi kreeg in 1999 een hartinfarct. Hij zou graag huisarrest krijgen, maar kreeg vorige week een nul op het rekest. Het Italiaanse gerecht is bevreesd dat Tanzi op de vlucht zal slaan of sporen zal uitwissen van de grootschalige fraude die bij Parmalat aan het licht kwam. Eén van de artsen verklaarde vrijdag na het onderzoek in de San Vittore-gevangenis dat "Tanzi een zeer verzwakte en teneergeslagen indruk maakte".

Na een korte pauze met oudejaar en Nieuwjaar draait het onderzoek in de zaak-Parmalat vrijdag trouwens opnieuw op volle toeren. Zo werden de acht managers en adviseurs verhoord die kort voor de jaarwisseling werden aangehouden. Onder hen de voormalige financiële chef van Parmalat, Fausto Tonna, en de ex-baas van het Italiaanse filiaal van bedrijfsrevisor Grant Thornton, Lorenzo Penca.

Dat auditbureau -dat tot 1999 de rekeningen controleerde van de voedingsreus - kondigde vrijdag aan een intern onderzoek gestart te zijn in zijn Italiaanse afdeling.