Wall Street Journal voorspelt VS-werkloosheid van 5,5 procent

De Amerikaanse werkloosheid zal tussen dit en november dalen tot 5,5 procent van de actieve bevolking. Daarmee zou een einde komen aan de periode van 'economische heropleving zonder banen', de zogenaamde 'jobless recovery'. Tot die eensluidende voorspelling komen 54 economisten in de Wall Street Journal.

Belga

De daling zou zich vertalen in 1,2 miljoen nieuwe arbeidsplaatsen op twaalf maanden, zegt de Amerikaanse beurskrant vrijdag. De Amerikaanse werkloosheid bedroeg in november 2003 5,9 procent, na een piek van 6,4 procent vorige zomer.

Ook al blijft men ver van het werkloosheidscijfer van 3,8 procent dat in april 2000 werd bereikt, toch zou dit een breuk betekenen met de periode van 'heropleving zonder banen' die de Amerikaanse economie kenmerkte sinds het einde van de recessie van 2001, schrijft de krant.

Voorts zal de economie in 2004 verder groeien, al verwachten de ondervraagde economisten zich niet aan de 8,2 procent groei die in het derde trimester van 2003 werd gehaald. De analisten houden het gemiddeld op een groei van 4,5 procent voor het eerste trimester van 2004, van 4,3 procent voor het tweede trimester en van 4 procent voor het tweede semester van 2004.

Van de 54 ondervraagde economisten verwachten 46 dat de groei zal ondersteund worden door nieuwe investeringen. Een deel van de analisten waarschuwt echter ook dat de economie tegen 2005 een delicate fase tegemoet gaat. Ze maken zich zorgen over de enorme Amerikaanse tekorten. Zowel voor de begroting als voor de handelsbalans zou die boven de 500 miljard dollar komen.