Bush herhaalt eisen aan Iraanse regering

De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag tegengesproken dat de betrekkingen tussen Iran en de Verenigde Staten zijn verbeterd. Iran moet luisteren naar de bevolking die naar vrijheid verlangt, het moet leden van het terreurnetwerk Al-Qaida overdragen en het moet zijn kernwapenprogramma stopzetten, verklaarde Bush tijdens een bezoek aan het zuiden van de staat Texas. De Iraanse staatsradio reageerde woedend op het eisenpakket van Bush.

AP Ned

Eerder deze week zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell in Iran "bemoedigende ontwikkelingen" waar te nemen. Teheran zou op een aantal gebieden een "nieuwe houding" tentoonspreiden. Zo accepteerde Iran na de zware aardbeving die de stad Bam vorige week verwoestte Amerikaanse hulpgoederen en hulpverleners.

Bush sprak tegen dat het sturen van hulp aan een land dat hij onder zijn 'as van het kwaad' heeft geschaard moet worden opgevat als een teken dat Washington zijn standpunt heeft versoepeld. "Wat we in Iran doen is laten zien dat het Amerikaanse volk zich om andere mensen bekommert, dat we sterk meeleven met mensen die lijden."

De Iraanse staatsradio beschuldigde Bush er vrijdag van de Amerikaanse hulp aan de slachtoffers te gebruiken om verdeling te zaaien en zich met binnenlandse aangelegenheden te bemoeien. De uitlatingen van Bush tonen aan dat het "bemoeizuchtige en vijandige beleid van Amerika jegens Iran" niet is veranderd, aldus de radio. De verzoenende uitspraken van Powell waren volgens de zender bedoeld om het anti-Iraanse beleid van Washington te verdoezelen. In plaats van een beetje hulp te sturen kunnen de Verenigde Staten bovendien beter de miljarden dollars aan Iraanse tegoeden die ze hebben bevroren vrijgeven, aldus de staatsradio.

De krant Washington Post meldde donderdagavond in zijn interneteditie dat Washington de Iraanse regering heeft gevraagd een hoge delegatie te ontvangen die in Iran humanitair werk wil verrichten. De delegatie moet onder leiding komen te staan van de Republikeinse senator Elizabeth Dole, in het verleden voorzitter van het Amerikaanse Rode Kruis. Ook een niet nader genoemd lid van de familie Bush zou volgens de krant van de delegatie deel uitmaken. De Iraanse president Mohammed Khatami heeft volgens de Washington Post nog niet gereageerd op het Amerikaanse verzoek. Het zou het eerste officiële Amerikaanse bezoek aan Iran zijn sinds 52 Amerikanen in Iran 444 dagen lang in gijzeling werden gehouden, tussen 1979 en 1981.