Emancipatieprijzen uitgereikt

Print
"Laat ons door onze verschillen verrijken". Dat is de boodschap die meegegeven wordt met de Emancipatieprijs. Deze prijs wordt reeds voor de zesde keer uitgereikt door de vzw Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims (VOEM). Priester Daniel Alliet van Kloster-Eck en Naima Charkaoui van het Minderhedenforum zijn dit jaar de laureaten. Zij kregen woensdagavond de prijs uit handen van Brussels minister van Openbare Werken, Vervoer en Gezondheid Jos Chabert.
De VOEM streeft sinds 1996 naar het stimuleren van een dialoog tussen mensen van verschillende geloofsovertuigingen, culturen en achtergronden. Via 44 kernorganisaties in Vlaanderen en Brussel organiseert zij educatieve en recreatieve activiteiten om zo vooroordelen te voorkomen en een helder beeld te geven van de moslims. "We pleiten vooral voor een samenleving waar mensen met verschillende levensbeschouwingen in harmonie leven", benadrukt Youssef Souissi van de vzw.

De Emancipatieprijs gaat elk jaar naar een persoon of instelling die zich hebben ingezet om allochtonen en autochtonen dichter bij elkaar te brengen en in een streven naar solidariteit en democratie. Youssef Souissi voegt toe: "We willen de laureaten niet enkel bedanken. We willen dat deze mensen een symbool worden voor de anderen".

Priester Daniel Alliet van de religieuze organisatie Kloster-Eck wint deze prijs voor zijn engagement en groot hart voor kanslozen, en zijn tolerante en open houding tegenover andersgelovigen. Volgens de VOEM een man met charisma. Naima Charkaoui van het Minderhedenforum wordt geprezen voor haar open en kritische geest en omdat ze een stem heeft gegeven aan de allochtone gemeenschap in Vlaanderen en Brussel. "In korte tijd is het forum dankzij haar een gesprekspartner geworden van de overheid", aldus Youssef. De prijzen bestaan uit twee calligrafische kunstwerken van de Marokkaan Mohammed Azouitraoui en de Japanner Ichiro Sato Tessen.
Minister Jos Chabert, die reeds gesprekken voerde met de vzw, was uitgekozen om de laureaten de kunstwerken te overhandigen.