000000spomecross250kops

Ontketende Bolley nadert tot op drie punten van leider Beirer

Jurgen SCHROOTEN

BR>

NISMES -

De titelstrijd in het WK 250cc was al spannend, maar sinds gisteren zit het spel helemaal op de wagen. Frédéric Bolley was niet te stuiten in de GP van Belgie en maakte dertien punten goed op WK-leider Pit Beirer die pas vierde werd. De achterstand van de Fransman bedraagt nu nog maar drie puntjes. En dat met nog maar twee GP's - volgende week in Duitsland, op 12 september de slotmanche in de States - voor de boeg.

Voor Bolley, die beide reeksen won, was het al de zesde GP-zege van het seizoen. Mickael Pichon werd tweede, Ryan Hughes derde. Stefan Everts eindigde net als in Luxemburg op de vijfde plaats.

«Dertien punten teruggepakt, dat had ik op voorhand niet verwacht,» glunderde Bolley. «Ik wist dat ik goed zat, maar dat Beirer in die eerste reeks zoveel punten verspeelde, was wel een verrassing. Nu, ik wist dat hij nerveus was. Dat had ik in Luxemburg al in de gaten. Daarom heb ik in die eerste reeks ook even de kat uit de boom gekeken. Beirer vloog er meteen volle bak in en ging snel in de fout. Toen heb ik onmiddellijk toegeslagen. In de tweede manche heb ik dezelfde strategie gehanteerd: even afwachten, dan de leiding pakken en het tempo verhogen.»

- Ga je diezelfde taktiek ook volgende week in Gaildorf toepassen? «Hmm, dat is een groot geheim

(lacht)

. Het is een heel hard en snel circuit: goede start nemen, gashendel opendraaien en voor Beirer eindigen. Dat is de bedoeling. Maar ik zal zeker geen zotte dingen doen zoals Pit dat nu en dan wel eens doet. Ik moet rustig, beredeneerd en

smooth

blijven rijden. Dat is de enige manier om wereldkampioen te worden. Ik ken mezelf: als ik over mijn limiet ga, maak ik fouten en kan ik de wereldtitel vergeten.»

- Je achterstand op Beirer bedraagt nog maar drie punten. En je hebt weer aangetoond dat je op dit moment de beste bent.

«Klopt, maar de beste wint niet altijd,» lacht

Bobol

. «Ik hoef niet de beste te zijn. Als ik maar win en wereldkampioen word. Om eerlijk te zijn: ik heb momenteel meer angst van mezelf dan van Beirer. Rustig blijven, dat is de boodschap.»

Gevecht

Pit Beirer kreeg een enorme opdoffer te verwerken, maar had toch nog een glimlach op zijn gelaat. «Wat moet ik anders doen: mij van kant maken? Natuurlijk komt dit hard aan. Ik gooi een mooie voorsprong zomaar te grabbel in die eerste reeks door enkele domme fouten. En dit is nu net niet de tijd om blunders te maken. Als ik wereldkampioen wil worden moet ik ervoor zorgen dat ik die fouten in de resterende GP's achterwege laat. Maar het heeft nu geen zin om te mokken. Volgende week is een nieuwe wedstrijd. We staan nu bijna op gelijke hoogte. Het zal dus een spannend gevecht worden. Schitterend voor het publiek, minder goed voor mij.»

- De druk wordt nu wel erg groot?

«Niet echt, die was er al toen ik voor Kawasaki tekende. Ik moest wereldkampioen worden. Zo simpel was en is het. Ik ben wel blij dat we volgende week naar Duitsland moeten en bijvoorbeeld niet naar Frankrijk. In eigen land heb ik het publiek volledig achter me. Dat helpt toch altijd wat.»

Stefan Everts had in Nismes op een podiumplaats gerekend, maar het werd net als in Luxemburg een vijfde plaats.

«Tja, ik ben toch wel een beetje teleurgesteld. Maar al bij al mag ik niet klagen. Ik kom van ver terug en merk toch dat ik nog steeds progressie maak. Volgende week staat Duitsland op het programma: een circuit dat me beter ligt en dus ga ik opnieuw voor de top drie. Maar de hoofddoelen blijven de GP in de States en de Motorcross der Naties. In die wedstrijden wil ik echt schitteren.»

Foto: Reuters