Geen pech en dus zege voor Smets

UDDEVALLA -

Joël Smets is eindelijk nog eens van pech gespaard gebleven: in het Zweedse Uddevalla pakte de Desselaar, net als twee jaar geleden, de GP-zege. Zijn derde van het seizoen na Spanje en Slovakije. In de WK-tussenstand nadert Smets tot op vier punten van de nummer drie Yves Demaria. De Italiaan Andrea Bartolini deed een gouden zaak: hij eindigde op de tweede plaats en vergrootte zijn voorsprong op thuisrijder Johansson (derde) van 52 tot 59 punten. De wereldtitel kan de Yamaha-piloot niet meer ontsnappen met nog maar twee GP's voor de boeg.

Jü.S.

BR>

In de eerste reeks eiste Yves Demaria de kopstart op. Smets zat ook meteen in de voorste gelederen en reed na drie ronden al in het spoor van de Fransman die lange tijd stand hield. Halfweg de race was het liedje van Demaria uit. Smets nam autoritair de leiding over en kreeg

halve Limburger

Christian Burnham achter zich. De Brit klampte goed aan, maar kon Smets niet meer van de reekszege houden. Bartolini werd derde, Johansson vierde.

In de tweede manche schoten Bartolini en Johansson het best uit de startblokken. Smets miste zijn start compleet en kwam pas als twaalfde door de eerste bocht. Thuisrijder Johansson wilde het boeltje forceren en ging al in de eerste ronde in de fout waardoor hij naar de elfde plaats terugzakte. Bartolini verhoogde vooraan intussen het tempo. Smets was intussen aan een indrukwekkende inhaalrace begonnen: halfweg de reeks hing hij al in derde positie. Johansson was ook aan een remonte begonnen en kwam terug tot in het spoor van Smets. De Zweed bestookte de Husaberg-piloot met aanvallen en slaagde er in de 12de ronde in om hem te passeren en ging dan op zoek naar leider Bartolini. Maar dat was zonder Smets gerekend. De Desselaar ontketende zijn duivels in de laatste ronde en wipte in extremis nog over Johansson naar de tweede plaats waardoor hij toch de GP-zege in de wacht sleepte. Ploegmaat Danny Theybers viel in de eerste reeks uit en werd in de tweede manche twintigste. Bartolini kan volgende week in Finland al wereldkampioen worden: de Italiaan mag zelfs 18 punten verspelen aan Johansson.

Uitslagen: