Sterkens wint en pakt negende titel

VALKENSWAARD -

Jos Sterkens heeft zaterdag op het Eurocircuit in Valkenswaard zijn negende nationale titel veroverd, de vijfde in Nederland. Met zijn Ford Mondeo had hij enkel een 12de plaats nodig, maar met een vierde zege in zes races zette hij de kroon helemaal op het werk.

H.V.O.

BR>"Na twee reeksen was ik zeker van het kampioenschap, maar er zat meer in", aldus Sterkens. "Omdat favoriet Kuypers moest opgeven met een kapotte motor, wilde ik absoluut de laatste finale winnen. Met een goede start kon ik Franssen, de revelatie van de EK-manche in België, achter me houden. Deze winst is de slagroom op de taart."

Zondag ging het minder vlot met de Hoogstratenaar, die volgens de applausmeter wel de populairste was bij de 12.000 toeschouwers. Een probleem met de ontsteking deed hem in de C-finale belanden.

Hier kreeg hij het gezelschap van twee andere landgenoten: Ludo Helven en Jaak Franssen. Tony Bell bleek de snelste, gevolgd door Franssen en Sterkens.

De Limburger moest opgeven met een sputterende motor, zodat Sterkens 12de werd, gevolgd door Helven als 14de. Mark Van De Put viel nipt buiten de finaleplaatsen. Twee reeksen zat hij geblokkeerd achter de voorzichtige Zweedse Anna Hane, wiens Audi wel supersnel startte.

Motor opgeofferd

In de grote finale stond er geen maat op de Noor Hunsbedt. Voor de tweede plaats werd het een pittig duel tussen Eklund en Hansen, die vechten voor de Europese titel.

Eklund gebruikte al zijn ervaring om de Citroën achter zijn Saab te houden. Verder volgden de Ford's van Sallström, Koutny, Jernberg en de plaatselijke vedette Kuypers.

In Divisie 2 vocht Ronny Scheveneels voor elke seconde. De Balenaar mocht in de A-finale vanop de derde plaats starten. Bij de tweede start werd hij opzij getikt door Hansen.

"Toen ben ik gewoon in mijn Golf blijven zitten, midden op het circuit. Hierdoor moesten ze de race wel afvlaggen en kwam er een nieuwe start. Soms moet je ook eens slim zijn", lachte de cafébaas.

De derde start was eindelijk de goede en Scheveneels zette zich in het spoor van de Tsjech Kalny, maar voor kampioenschapsleider Hansen. De Golf kon het tempo van de Peugeot-rijder niet volgen en werd tweede. Een knappe prestatie die zijn kansen op een eindpodium veilig stellen.

"Maar, het kostte me wel een motor", vertelde Scheveneels. "Door de klap bij de tweede start was er een darm geklemd geraakt. Hierdoor liep de motor warm. In de slotronde begonnen de kleppen te rammelen, maar ik wilde die tweede plaats. Ik ben doorgereden, zodat de motor nu helemaal verbrand is. Alles binnenin is gewoon weg."

De tweeliters van de Euro-klasse mochten een demonstratierace rijden. Desselaar Marc Vandenbergh werd mooi tweede achter de Nederlander Snoeck. Verhoeven werd vierde, terwijl de Mitsubishi's van het team Huybs uitvielen.

Ivo Van Den Brandt ging van de baan, terwijl Jan Huybs, die zaterdag al een motor moest vervangen, een mooie tweede plaats moest prijsgeven na een cardanbreuk.