Nigeriaanse sprinter Ezinwa positief

De 27-jarige Nigeriaanse sprinter Davidson Ezinwa hangt een schorsing van twee jaar boven het hoofd wegens doping. Bij de WK atletiek in Sevilla werd hij gecontroleerd na de halve finales van de 100 meter. In zijn urine zijn sporen aangetroffen van het verboden prestatiebevorderende middel HCG.

BR>Dat lichaamseigen hormoon werd indertijd ook de Nederlandse discuswerper Erik de Bruin noodlottig. HCG (chorion-gonadotrofine, ook wel zwangerschapshormoon genoemd) zet bij mannen ondermeer de productie van testosteron in de testikels aan, maar zou ook toediening van deze spierversterker kunnen verhullen.

De Somalische 1500-meterloper Ibrahim Mohamed Aden is eveneens betrapt in Sevilla. Hij werd zondag eveneens via het lot uitgenodigd voor een test. De analyse toonde het luchtwegverwijdende middel efedrine aan. Dat staat weliswaar als stimulerend product op de zwarte lijst, maar gebruik ervan geldt als een licht vergrijp. Aden wordt uit de uitslagenlijst geschrapt maar komt er verder met een berisping vanaf.