Jonathan Nsenga: «Jeugddroom gaat in vervulling»

SEVILLA -

«Als ik niets raak, is een finale mogelijk», voorspelde Jonathan Nsenga na de reeksen en de kwartfinale. Hij toonde zich daar al een echte

bagarreur

(vechtersbaas), zoals hij zichzelf graag noemt. Van die kwaliteit gaf hij eerder al blijk op belangrijke momenten. Twee jaar geleden was hij in Athene halve finalist en vorig jaar werd hij achtste in de finale van het EK.

R.C.

BR>De juiste mentaliteit op het juiste moment.

Gisteren was dat niet anders. Hij stond zo stijf van de concentratie dat hij zelfs niet merkte dat wereldkampioen Allen Johnson in zijn reeks ontbrak, maar hij leek wel klaar om door een muur te bonken: «Ik had enkel oog voor Philibert naast mij omdat ik die absoluut wilde kloppen.»

Na een verre van ideale koers, waarin hij vanuit zesde stelling moest terugkomen, kwam het inderdaad tot een duel met de Fransman voor de laatste finaleplaats. Tot overmaat van ramp raakte Nsenga de laatste horde nog hard, maar hij dook à la Colin Jackson als een knipmes door de finish. Het leek alsof hij dat iets te vroeg deed, maar met twee honderdsten verschil (13.47 tegen 13.49) lukte hij in zijn opzet: vandaag finale!

«Hier gaat een jeugddroom in vervulling. Hier gaat de grote poort open. Nu wordt het interessant», zei hij zielsgelukkig. «Ik liep mijn slechtste koers van het WK en moest naar het grote scherm kijken om te weten of ik er bij was. Ik heb Philibert gezegd

Excuse-moi

, maar meer kreeg ik er niet uit. Ik was te blij. Ik heb weer veel hout gehakt onderweg, en zo een tijd is onwaarschijnlijk voor een finaleplaats. Maar dat telt allemaal niet. Hier moet je vechten om te overleven. Lopen op karakter.»

En nu?

«In de finale zijn Jackson, Ross en Garcia buiten categorie, maar de rest is haalbaar. Ik hoop niet weer op die laatste plaats te belanden zoals op het EK. En dromen van het podium, mag dat niet?