Vier op een rij voor Gebrselassie

SEVILLA -

Haile Gebrselassie had dit jaar nog geen enkele 10.000 meter gelopen. De belangrijkste van het seizoen liep hij wél en die won hij ook. Het grootste probleem was dat hij zijn weg moest zoeken tussen 31 concurrenten, want de IAAF had hem ook nog het plezier gedaan zaterdag de reeksen te schrappen.

R.C.

BR>Gebre wachtte gewoon af. De groep werd toch almaar kleiner tot er zes overbleven. Plots schoot Europees recordhouder Pinto naar voor, Gebreselassie riposteerde en ging bij de bel zelf naar voren. In de laatste bocht versnelde hij nog eens en klaar was Kees. Achter hem belette Tergat een Ethiopische

sweap

door in de sprint Metzgebu en Tolla voorbij te snellen. Er zat voorwaar veel verschil tussen de huidige en de vorige wereldrecordhouder.

Met deze vierde titel op rij op de 10.000 meter blijft de Ethiopiër outdoor al sinds juli 1996 ongeslagen. Op deze afstand zelfs sinds 1993. Hij kan zich nu concentreren op volgende week vrijdag als hij op de Memorial Van Damme zijn tweede 10.000m van het jaar loopt. Iets verderop heeft hij wel heel aparte plannen om het laatste jaar van de eeuw in te stappen: op 1 januari wil hij een aanval doen tegen het wereldrecord op het uur en de 20km. Hij trekt daarvoor naar het eiland Zuid Stadbroke, voor de kust van Brisbane, Australië. Het is daar dan lekker warm. Zoals in Sevilla.