El Guerrouj leert ze een lesje

SEVILLA -

Op een paar lege plekken na liep het stadion gisterenavond vol voor de grote finale van de 1500 meter, waarin de Spanjaarden op succes hoopten. Ze moesten het met brons stellen, want titelverdediger El Guerrouj domineerde de wedstrijd en gaf niemand een kans. Ook zijn gedoodverfde challenger Ngeny niet.

Van onze verslaggever ter plaatse Ronny Ceuleers

BR>Drie Spanjaarden die het tempo wilden drukken om hun eindsprint uit te buiten. Drie Kenianen - met Noah Ngeny - en twee Marokkanen - met El Guerrouj - die de wedstrijd zo snel mogelijk wilden maken. Een Spaans publiek dat met Sevilliaans handgeklap de eigen atleten aanvuurde en de anderen oorverdovend, onsportief uitfloot. Dat waren de gegevens vooraf.

De twee Marokkanen zetten de wedstrijd direct naar hun hand. El Guerrouj kwam eerst zelf even vooraan, liet dan zijn maatje Kaouch het werk opknappen. Zoals in de arena, die de Spanjolen zo naar waarde schatten, speelde Koauch de rol van de piccadores die de stier moeten afmatten. Hier bleven de stieren nog volgen, maar bij sommigen hing de tong toch uit hun bek. Zeker toen El Guerrouj met nog 650 meter te gaan onverschrokken zelf de leiding nam. Ngeny en Cacho volgden. De menigte veerde op toen hun Europese kampioen Reyes Estevez bij het ingaan van de laatste ronde naar de tweede plek stormde. Hopeloos was zijn strijd. Tot ondergang gedoemd, want El Guerrouj bleef maar versnellen. Hij liep de rest op méters. Kushandjes naar het publiek werpend ging hij doodleuk door de finish in 3'27.65, anderhalve seconde boven zijn eigen wereldrecord, maar de vijfde tijd ooit op deze aardkloot door een mens gelopen.

Ngeny verbeterde zijn persoonlijk record, waarmee hij al in de topdrie all-time stond, maar dat bleek onvoldoende.

El Guerrouj leek dit jaar kwetsbaar, omdat hij bijna een maand verloor toen hij voor aambeien moest behandeld worden. Het wekte bij zijn tegenstanders de hoop dat hij te kloppen was. Hij werd zelf wat ongerust toen Ngeny in Nice tot op een zucht van het wereldrecord van Sebastian Coe op de 1000 meter kwam.

«Maar ik trok er de nodige lessen uit», zei de glunderende Marokkaan. «Ik besefte dat ik vooral op mijn snelheid moest werken. Zodra ik goed en wel hersteld was, heb ik daar harder op getraind dan ooit te voren. Een stimulans was nauwelijks nodig, want de media schoven Ngeny ineens vooruit als een echte challenger. Daarom was die overwinning in Zürich psychologisch zo belangrijk. In de twee richtingen. Ik denk dat ik hen hier toch verrast heb door de manier waarop wij de wedstrijd hebben aangepakt. Dit was de aangewezen tactiek om niet gedwongen te worden tot dingen die ik niet wilde doen en om valpartij zoals in Atlanta te vermijden.»