Michel Devillé en Iris Ulenaers kunnen niet meer bedreigd worden

Volgend week valt het doek over het Belgian Circuit 1999. Na het tornooi van Stad Antwerpen, gedoteerd met tweemaal vijf sterren, zijn de grote lijnen uitgetekend en kan er al met zekerheid worden gesteld dat Michel Devillé bij de mannen en Iris Ulenaers bij de vrouwen niet meer van hun troon kunnen worden gestoten. De tornooien van Geelse Den Bruul, Sporta Herk De Stad, Stade Leuven of Plainchamp zullen daar weinig aan kunnen veranderen.

Marc Duez

BR>Hoewel Michel Devillé in Antwerpen in halve finale werd uitgeschakeld door de latere laureaat Cédric Melot, waren zijn bijkomende twintig punten voldoende om hem zondag tot winnaar uit te roepen van het Belgian circuit 1999.

Voortbouwend op de prestaties van deze talentrijke en nog relatief jonge tennisser, Michel is slechts twintig, is hij ongetwijfeld de speler die het meeste aanspraak mocht maken op de hoofdprijs van de extra prijzenpot. Met winst in Yachting Hasselt en Wezel, de twee enige vier sterren in het circuit, overwinningen in Smash 51 en Lokeren en ingevolge de afwezigheid van twee van zijn rechtstreekse concurrenten, Laurent Juchmes en Bart Wuyts, kan Michel niet meer worden ingelopen. Ook Christophe Thijs en Cédric Melot kunnen hem niet meer bijbenen.

"Voor aanvang van Stad Antwerpen had ik dit seizoen nog geen enkel sterrentornooi verloren", vertelt Michel Devillé.

"In het begin van het jaar ambieerde ik niet die eerste plaats. Ik ben er pas voor beginnen spelen nadat ik Wezel won. Mijn hoofddoel dit jaar is zowel een A-statuut te krijgen, wat op basis van mijn huidig aantal punten normaal zou moeten lukken, als zoveel mogelijk ATP-punten te verzamelen. In totaal speelde ik zeven Belgische tornooien waarvan ik er vier won. Ondertussen sprokkelde ik zeven ATP-punten op een satellite in Nederland en sta ik evenver als in 1997. Toen had ik negen punten die ik verloor door een jaar stil te hebben gestaan ingevolge tendinitis aan de knie."

TC De Jasmijn

Sinds vorig jaar september traint Michel en zijn zuster Stephanie op TC Wingfield met Christophe Delzenne en wordt het programma van de fysical trainingen opgesteld door Pol Dorochenko, de trainer van de Zwitserse Daviscupploeg. De jonge Devillé barst van talent, speelt attraktief krachttennis maar is nog dikwijls te onbesuist. Dat is ook één van de redenen dat hij zowel de mooiste punten maakt als de gemakkelijkste verliest. Met wat meer maturiteit en tactiek kan hij nog veel plezier beleven op het internationale circuit waar hij begin september op een Griekse satellite zijn kans waagt. Maar eerst wacht hem nog een moeilijke opdracht om het behoud van TC De Jasmijn in eerste nationale interclubafdeling te verzekeren.

Bij de vrouwen wordt het nog drummen om een plaats binnen de top acht die recht geven op een extra geldprijs. Met een finaleplaats in Antwerpen verstevigde en verzekerde Iris Ulenaers haar eerste plaats. Haar verdedigend spel met al te dikwijls hoge

liftballen

is evenwel omstreden en wordt door weinig toeschouwer bewonderd. Gaëlle Taton, Sofie Werckx, Caroline Wuillot, Debbrich Feys, Catherine Henuzet en Klaartje Van Baarle die recent de wereldtitel tennis behaalde in de reeks +35 te Amsterdam, moeten de andere zitjes nog verdelen.