Maximale capaciteit is bereikt

Met 349 deelnemers barsten de tabellen van het jaarlijkse zomertornooi van Racing Mechelen, één van de meest traditievolle clubs uit de provincie, weer uit hun voegen. Het Racing-bestuur, dat een drietal jaren geleden zwaar investeerde in de infrastructuur, kan dus tevreden zijn. Het tornooi is immers de bekroning op het werk dat over de hele lijn positief blijkt en zijn vuchten afwerpt

Patrick Poppe

BR>"We zitten opnieuw aan de maximumcapaciteit van ons tornooi", opende wedstrijdleider Mac De Ron. "Het feit dat we op het einde van het seizoen organiseren is duidelijk een pluspunt. Veel mensen komen terug van vakantie en willen nog een tornooi meepikken, de criteriumspelers hebben nog punten nodig en ook de jeugd maakt van de laatste week voor het begin van het schooljaar gebruik om nog snel ergens een balletje te slaan."

"Met 349 inschrijvingen kunnen we op onze zes terreinen echt niet meer volk aan, maar we zijn tevreden dat we het hier moeten bij houden. We willen het immers allemaal controleerbaar en in de mate van het mogelijke kleinschalig houden. De clubgeest primeert hier nog steeds, we blijven een familie- en vriendenclub ook al zitten we competitief nog steeds in de lift. We willen echt niet proberen om de concurrentie aan te gaan met de professionnele clubs uit de streek. Dat is onze bedoeling niet. Ik vraag me trouwens af of er binnenkort niet een aantal van die grote clubs de rekening gaan gepresenteerd krijgen."

Traditie

Een vijftal jaren geleden knoopte Racing opnieuw aan met de traditie om een kwalitatief sterker tornooi te organiseren. De plannen voor een internationaal tornooi, dat voor de mooiste bladzijden uit de geschiedenisboeken van de club zorgde, komen nooit meer terug, maar met mannen (45 deelnemers) en vrouwen (16 speelsters) uit de hoogste reeks doet Racing toch weer een fikse duit in het gewestelijke tornooizakje. En vooral bij de mannen is Racing zelf bovendien goed vertegenwoordigd. Mechelen heeft nu immers al twaalf mannelijke B-spelers op de clublijst staan, waardoor sinds enige tijd ook de interclubambities werden aangezwengeld.

"De club kan niet meer uitbreiden, we zitten echt geprangd tussen de omliggende woonwijken. Wat dat betreft zijn we dus uitgepraat, maar dat betekent niet dat we bij de pakken blijven zitten. We investeerden een drie à vier jaren geleden danig in de club en de infrastructuur zodat we klaar waren voor de 21ste eeuw en we hebben ook onze jeugdwerking aangepakt. Die staat nog steeds onder leiding van Kathleen Schuurmans en we hebben stilaan enkele jongere die presteren, maar blijken toch nog steeds onze achterstand niet goedgemaakt te hebben." "Het was in het verleden niet altijd even makkelijk om op te boksen tegen de 'rijke' clubs die een puur professionneel uitgebouwde jeugdwerking hadden. We hebben een en ander een tijdje verwaarloosd en dat ondervinden we nu nog altijd. Bij de mannen 1 bijvoorbeeld speelden er een handvol Racingers mee (op Marc Trap na haalde weliswaar niemand de tweede ronde, nvdr), maar bij de vrouwen hebben we niemand. Daar komt de komende jaren ongetwijfeld verandering in. Racing leeft immers en er wordt hard gewerkt. Een werk dat, in tegenstelling tot steeds meer clubs uit de regio, vrijwel volledig op de schouders van vrijwilligers terecht komt en dat is op zich toch bijzonder lovenswaardig."