«Zeker in de top-tien»

SINT TRUIDEN -

De 17-jarige Bruno Broucker wordt in de Belgische redderswereld aanzien als één van de besten in de jeugdreeksen. Hij werd al driemaal Belgisch kampioen. Een eerste keer bij de benjamins in 1994, een tweede keer één jaar later bij de miniemen. Daarna kende hij een lichte terugval, maar vorig jaar stond hij er weer. Dat resulteerde in een ticket voor de Europese Jeugdkampioenschappen, waar hij zich als eerstejaars bij de beste 20 redders zwom. Eén jaar later is het weer prijs en mag hij zijn koffers pakken om in Tenerife opnieuw deel te nemen aan de Europese jeugdkampioenschappen.

B.R.

BR>«Nu er enkele wijzigingen aan het programma zijn aangebracht, moet een top-10 er wel inzitten en wie weet zelfs een top-5 plaats,» zegt een optimistische Broucker. «Ik zal er aan drie individuele wedstrijden deelnemen en aan alle estafettes. De proeven met zwemvliezen liggen me het beste. Als ik de pop vervoer, kan ik het verschil kleiner maken met de Europese top. Enkel tijdens de eerste lengtes verlies ik nog iets te veel. Die Italianen en Duitsers zijn echte beren en hebben zoveel power in de benen dat het moeilijk zal worden om hen te volgen in de eerste wedstrijdhelft. Maar als het op techniek aankomt, dan komen we terug en hopelijk er ook overheen.»

Topsport

Broucker heeft leren zwemmen op zijn vijfde, onder het strenge oog van Ronald Warthold. «Hij gooide me op mijn vijfde in het midden van het zwembad en ik moest maar aan de muur geraken,» lacht Bruno jaren later. «Daar haal ik nu nog altijd voordelen uit bij het onderwater zwemmen. Ik zal altijd bij mijn eindpunt komen. Het heeft een beetje mijn zwemkarakter bepaald en daar ben ik hem dankbaar voor.»

Op dit ogenblik traint hij onder het vakkundig oog van Bart Koopmans. Met drie trainingen per week komt hij aardig aan wat baantjes en vanaf volgend jaar zal hij zich nog meer kunnen toeleggen op de sport. «Ik heb dit jaar mijn laatste jaar Grieks-Latijnse afgewerkt in het College van Sint-Truiden. Nu ga ik Pol&Soc volgen in Leuven. Daar zal ik het statuut van topsporter krijgen en zal ik elke dag samen met de universitaire ploeg kunnen trainen.»

Broucker is niet de eerste uit de familie die Europees gaat. Zijn zus Marie-Rose zat enkele jaren geleden al eens in de jeugdploeg. Ook zijn trainingsgenoten Geussens, Lenaerts, Koopmans en co. hebben het al ooit zo ver geschopt. De vijfvoudige Limburgse kampioen weet dat de weg naar de echte top nog lang is. «Hopelijk haal ik ooit de nationale seniorenploeg. Moest het niet lukken, dan hoop ik een voorbeeld te mogen zijn voor mijn trainingsmakkers.»

Van 1 tot 6 september gaat de ploeg richting Tenerife. Samen met Honet, Aernouts en Mahieux zal hij de nationale driekleur moeten verdedigen. Bij de dames is het een Waalse bedoeling. Caprasse en Petit komen uit La Roche en Hordebise uit Bastogne. Enkel Ghesquière is van de Kortrijkse ploeg, maar woont wel in Moeskroen.