Dodi verantwoordelijk voor dood prinses Diana

LONDEN -

Dodi Al Fayed zou voor een deel verantwoordelijk zijn voor de dood van de Britse prinses Diana op 31 augustus 1997. Dit schrijft de Britse krant The Guardian in de editie van dinsdag op basis van een rapport van het parket in Parijs.

AFP

BR>Dodi Al Fayed en prinses Diana kwamen destijds om het leven door een auto-ongeluk in een tunnel in Parijs. Ze werden op het moment van het ongeluk achtervolgd door een legertje persmuskieten. De chauffeur Henri Paul, die gedronken had en zelf ook het leven liet, raakte in de tunnel de macht over het stuur kwijt.

Volgens The Guardian gaan van het 24 pagina's tellende rapport van een van de twee Franse onderzoeksrechter er zes over de buitengewoon overtrokken reactie van Dodi Al Fayed op de aanwezigheid van de persfotografen op de bewuste, fatale avond.

De Britse krant schrijft verder dat Diana's bodyguard, Trevor Rees-Jones, tegenover de Franse politie bevestigd zou hebben dat de uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen rond de prinses Dodi altijd enorm bezighielden. In het rapport zou ook staan, dat niemand protesteerde tegen het feit dat de ietwat beschonken Henri Paul achter het stuur plaatsnam.

Een medewerker van het hotel van waaruit het gezelschap vertrok voor de dollemansrit zou tegenover de politie hebben verklaard dat Henri Paul zich voor het vertrek nog schreeuwend tot de fotografen zou hebben gericht. Hij riep ze toe de wagen niet te volgen omdat dat zinloos zou zijn.

De conclusie van het Franse rapport is dat Diana en Dodi nog zouden hebben geleefd als ze hun autogordels zouden hebben gedragen. Alcoholgebruik en de snelheid van de wagen zouden de belangrijkste oorzaken van het ongeluk zijn.