Enkel u ontbreekt nog op Pukkelpop

HASSELT -

Pukkelpop is er bijna klaar voor. Gisteren moesten alleen nog de Main Stage en de - gloednieuwe - Pub in elkaar gestoken worden, maar voor het overige lijkt de weide klaar om een dikke 50.000 bezoekers over zich heen te krijgen. Ook voor organisator Chokri Mahassine mag het feest beginnen. En wat voor een. «Je zal hier geen enkele minuut vinden waarin het stil gaat zijn,» belooft ie. «Geen minuut hé.» Wij geloven hem graag.

Koen GORIS

BR>

Afgelopen weekend brandde er putje nacht nog licht op de Pukkelpopweide. Onschuldige schapen die we zijn, dachten we dat enkele van de 140 vrijwilligers een of andere dringende klus aan het opknappen waren. «Een feestje,» grijnst Chokri, «eigen aan Pukkelpop. De jeugd moet toch ook iets terugkrijgen voor al het werk dat verzet wordt.»

Resultaat van al die nijvere arbeid is dat de weide praktisch klaar is. Aan de Main Stage wordt nog druk geknutseld, daarna wordt de Pub in elkaar gestoken. «De Pub is iets nieuws,» barst een enthousiaste Chokri los. «Het is een spiegeltent waar 6 of 7 verschillende en iets zwaardere bieren verkocht worden. Groot is het café niet, maar we hopen op goed weer. Dan kunnen we er een groot terras rond zetten. Speciale muziek wordt niet voorzien, want de Pub ligt binnen het bereik van de Main Stage.»

Nieuw is overigens ook dat in de Pub - niet op de rest van de weide - gedronken wordt uit herbruikbare bekers, dezelfde die bijvoorbeeld op het afgelopen Bizarre Festival in Keulen gebruikt werden. «In ruil voor een bonnetje krijg je één beker die telkens gespoeld wordt,» legt Chokri uit. «Geef je de beker af, krijg je je bonnetje terug. Het is een

try-out

. Als dit experiment positief bevonden wordt, kunnen we het volgend jaar uitbreiden.»

Andere nieuwigheden (zoals Creamfields op vrijdag en het vervangen van de Dance Hall door de Experimental Stage) las u al eerder op Phoenix.

Terugkeer der Polen

Eergisteren is ook weer een ploeg roadies van Levi's aan de slag gegaan. Net als vorig jaar organiseerde het jeansmerk een wedstrijd waarvan de winnaars mogen helpen bij de opbouw van Pukkelpop. Drank en eten gratis, plus 2.000 frank per dag. Dat doet ons denken aan de twee Polen die vorig jaar anderhalve week te vroeg in Kiewit aankwamen en liefdevol in het Levi's-team werden opgenomen. Onder dezelfde voorwaarden als de rest.

«Die gasten komen terug,» roept Chokri. «Twee maanden geleden had ik hen al aan de telefoon. Ze wilden wéér vroeger komen. Kan ik goed geloven, ze zijn vorig jaar

ik weet niet hoe rijk

terug naar Polen gegaan. Ik heb hen vriendelijk bedankt, maar toch gevraagd minstens tot morgen (

vandaag, KG

) te wachten.»

Pukkelpop kan losbarsten, zoveel is duidelijk. «Je zal hier geen enkele minuut vinden waarin het stil gaat zijn,» aldus Chokri. «Geen minuut hé. De Main Stage uitgezonderd is er altijd wel een podium waar muziek gemaakt wordt.»

Bij het verlaten van het terrein worden net 8 mobiele telefooncellen neergepoot. «Hopelijk marcheren ze dit jaar allemaal,» vertelt de Belgacom-man. «Vorig jaar werkten er 2 hokjes niet. We hebben toen bordjes met 'buiten gebruik' opgehangen, wat door veel mensen vertaald werd als 'toilet'. De man die 's zondags de hokjes kwam halen, heeft eerst nog mogen poetsen voor ie kon vertrekken...»