Provincie wil volgend jaar goedkopere festivaltickets

HASSELT -

Goed nieuws voor de 16 tot 18-jarigen die krap bij kas zitten. Gedeputeerde van Cultuur Sylvain Sleypen heeft een voorstel klaar om jongeren uit die leeftijdsgroep volgend jaar goedkopere festivaltickets aan te bieden. Noem het een festivalbeurs, naar analogie van een studiebeurs. De cultuurafdeling van de provincie Limburg heeft voor dit ambitieuze plan een budget van één miljoen frank veil.

R.D.

BR>Vorig jaar streek Pukkelpop de subsidie op voor theater Acrobat, dit jaar werd het geld gebruikt voor de restyling en de communicatie van Blues Peer. Vanaf volgend jaar zou de 1 miljoen frank niet meer naar de organisatie gaan, maar wel naar de jonge festivalbezoeker. Kleinere rockfestivals als Rock Herk of Zwemdokrock moeten niet panikeren. De budgetten die naar die festivalweides stromen, komen uit de geldpot van de provinciale jeugddienst.

Eéndagsidee

Op het kabinet van gedeputeerde Sleypen bestaan er zelfs plannen om het idee naar Vlaanderen uit te breiden. «Wij denken aan de grootste festivals zoals Rock Werchter, Folk Dranouter of Beach Rock. Popmuziek wordt door het muziekdecreet erkend. In principe moet er dus ook geld voor vrijgemaakt worden. We hebben alvast een brief met onze wensen naar de Vlaamse minister van Cultuur Bert Anciaux gestuurd,» klinkt het.

De organisator van één van die twee grote Limburgse festivals is Pukkelpopbaas Chokri Mahassine. Hij weet nog van niets en wenst geen commentaar te geven, tenzij: «Eén miljoen is wel weinig. Natuurlijk wil iedereen goedkopere kaarten. Maar tegenover een dergelijk systeem moet wel een degelijk beleid en budget staan. Anders zie ik het plan verzanden in een ééndagsidee.»