Voetbal wordt de VRT een blok aan het been

BRUSSEL -

Geen rechtstreekse beelden van het wereldkampioenschap atletiek op de VRT, maar elke avond een samenvatting van een half uur. Zelfs Ivan Sonck vindt dat een terechte beslissing. Behalve Mourhit hebben we toch niks. In het voetbal stellen we evenmin iets voor. Niettemin

moet

de VRT vanaf september de Champions' League-wedstrijden uitzenden. Dat begint een blok aan het been te worden.

J.V.

BR>

De tv-rechten van de Champions' League worden verkocht door het Zwitsers organisatie- en promotiebureau TEAM. In principe gaan ze naar de openbare omroepen. Pas als die geen interesse zouden hebben, komen commerciële zenders in aanmerking.

Het is niet omdat het Belgisch voetbal in een diepe crisis zit, dat de belangstelling ook elders taant. Integendeel, in landen als Engeland, Duitsland, Spanje of Italië moet je een hele jongen zijn om aan een ticketje te geraken. Gevolg: de eeuwige wet van vraag en aanbod maakt TEAM zeer machtig. Zo machtig dat een omroep die de rechten verwerft de wedstrijden niet mag, maar moet uitzenden. Dat heeft uiteraard alles te maken met de grote sponsors: hun merknaam moet in zó veel landen zó vaak en zó lang in beeld komen.

Vanaf dit seizoen wordt de Champions' League uitgebreid tot 32 clubs. Bij mekaar zijn er zeventien speeldagen. Contractueel moet de VRT zowel op dinsdag als op woensdag een wedstrijd rechtstreeks uitzenden en later op de avond een samenvattend overzicht brengen. Omdat Racing Genk al in de eerste voorronde over Maribor struikelde, is opnieuw geen Belgische club gekwalificeerd. Dat schroeft de interesse meteen met een paar honderdduizend kijkers terug.

De VRT zit dus met twee rechtstreekse wedstrijden aan zijn broek en probeert dat op te lossen met het dinsdagvoetbal op Canvas te programmeren, het woensdagvoetbal op TV1. Ten gevolge van het voetbal wordt de woensdag nu een weggeefavond. VTM hoeft zelfs niet meer te brengen dan 'Blind Date' en de fratsen van Luk Alloo in om losjes te winnen op die dag.

Pech

VRT-strateeg Aimé Vanhecke zit er ook mee in de maag.

«Een moeilijke situatie,» beseft hij. «Als openbare omroep kunnen we het ons moeilijk permitteren om de Champions' League niet uit te zenden. Na het Belgisch competitievoetbal ook nog het Europees voetbal kwijt spelen, zou ons niet in dank worden afgenomen. Langs de andere kant ziten we er nu mee. Had Genk zich kunnen plaatsen, was de situatie helemaal anders. Maar dat is de gok. Op het ogenblik dat de contracten worden afgesloten, weet je niet wie erbij is en wie niet. Dat de Belgische landskampioen zich opnieuw niet kon plaatsen, is brute pech.»

En wat als de openbare omroepen de dictaten nu eens naast zich neer zouden leggen en niet meer alles slikken wat TEAM hen oplegt?

«Een interessante gedachte, maar daar zijn we helemaal niet aan toe,» zucht Vanhecke.