DDT en Oscar niet uitgenodigd door de VRT voor '10 jaar Kampioenen'

BRUSSEL -

Vanaf 31 augustus vieren Ben Crabbé en Sabine De Vos negen weken na mekaar het tienjarig bestaan van de succesvolste sitcom aller tijden 'FC De Kampioenen'. Hiervoor wordt elke dinsdag een andere acteur naar de studio uitgenodigd, die in het praatprogramma '10 jaar Kampioen!' ongeremd mag leuteren over zijn favoriete fragmenten.

BR>Balthazar Boma, Bieke, Carmen, Xavier, Doortje en nog een aantal onversleten Kampioenen zullen de revue passeren, maar wie hoopt dat DDT (Jacques Vermeire) en Oscar (Carry Goossens) opnieuw binnenspringen in het Huis van Vertrouwen komt van een kale reis terug.

Als trainer van de ploeg, uitbater van de voetbalkantine, vader van Bieke en echtgenoot van Pascaleke, was Oscar Crucke vier jaar lang één van de belangrijkste figuren in 'FC De Kampioenen'. Het vertrek van Carry Goossens in '93 naar de commerciële zender betekende dan ook een steek in de rug van de scenarioschrijvers. Met de overloop van Dimitri Detremmerie, alias Jacques Vermeire in '97 naar VTM werd het helemaal pijnlijk. «De reeks was geschreven op DDT,» zei Marijn Devalck (Boma) bij Jacques' vertrek. «DDT was als underdog de lieveling van het publiek,» vulde scenarist René Swartenbroekx aan. Het spreekt dan ook voor zich dat beide heren grotendeels verantwoordelijk waren voor het kijkcijferkanon dat 'FC De Kampioenen' onverwachts werd. Toch worden de twee acteurs niet betrokken bij de feestelijke viering van het feuilleton.

Tegenprestatie

«Een aantal redactieleden van '10 jaar Kampioen!' heeft Jacques Vermeire en Carry Goossens nochtans om een medewerking verzocht,» zegt iemand van de productieploeg. «Het is de VRT-directie die hen heeft tegengehouden.» Een telefoontje naar netmanager Wim Vanseveren schept ietwat meer duidelijkheid. «Het is niet zo dat Carry en Jacques na hun vertrek naar VTM niet meer welkom zijn bij de VRT,» aldus Vanseveren. «Wij wilden de acteurs hiervoor uitnodigen, maar al snel bleek dat we hiervoor bij de VTM-top moesten aankloppen. En zoals je weet wordt daarvoor een tegenprestatie gevraagd, waardoor men op het productieniveau bij de VRT beslist heeft niet met onderhandelingen te starten.» VTM, die naar verluidt geen bezwaren zou gehad hebben tegen deelname van Vermeire en Goossens aan '10 jaar Kampioen', heeft de afgelopen weken dan ook geen telefoontje van de VRT ontvangen.

Een tweede verklaring van Vanseveren is het strikt volgen van het VRT-vedettenbeleid. «De mensen waarmee wij bij de VRT een exclusiviteitscontract hebben afgesloten, worden gevraagd niet aan een programma bij de concurrentie deel te nemen. Wij wensen TV1-gezichten niet te laten renderen bij VTM. Onze mensen worden niet geacht programma's bij VTM door hun aanwezigheid sterker te maken. Als ik die redenering omgekeerd volg, dan begrijp je dat wij Jacques en Carry niet voor ons programma gevraagd hebben. Maar nogmaals: er is geen veto tegen die twee acteurs gesteld.»