Olieprijs in zes maanden verdubbeld

HASSELT -

Maandag bereikte de olieprijzen het hoogste punt voor de afgelopen 12 maanden. Aanleiding waren een tropische storm in de Verenigde Staten en een geplande meeting van olieministers later deze week in Caracas. Inmiddels is een vat ruwe olie over een periode van zes maanden dubbel zo duur geworden. Onder meer dankzij die duurdere olieprijs heeft Elf Aquitaine over de eerste zes maanden van dit jaar meer winst gemaakt dan eerst was gedacht. Voorzitter Philip Jaffre van Elf zette gisteren een stap in de richting van een fusie met TotalFina door te stellen dat het verzelfstandigen van de chemie-activiteiten voor hem geen prioriteit meer heeft.

BR>

De orkaan Bret, die aan snelheden van 225 kilometer per uur de golf van Mexico teisterde, heeft er zijn steentje toe bijgedragen dat de olieprijs het hoogste peil sinds januari 1997 bereikte. Door de tropische storm werd er schade aangericht aan een raffinaderij van Coastal Corporation in de Amerikaanse staat Texas. Uit bijgevoegde grafiek blijkt dat een vat ruwe olie sinds begin dit jaar dubbel zo duur is geworden.

Bovendien was er het bericht dat de olieministers van Saoedi-Arabië, Mexico en Venezuela later deze week in Caracas de koppen bij elkaar zullen steken. De drie betrokken ministers zijn de ontwerpers van het plan om de productie van het kartel van olieproducerende landen OPEC te beperken. Algemeen wordt verwacht dat er ondanks de gestegen olieprijs geen versoepeling komt van de productiebeperkingen. Gisteren werd de olie weer even een fractie goedkoper, dit in reactie op het bericht dat Royal Dutch/Shell weer olie gaat bovenpompen in Nigeria.

Blijft de olie zo duur of is de prijsstijging een fenomeen van tijdelijke aard? Vic Mallants van Bank De Maertelaere ziet geen redenen waarom de olieprijs weer zou gaan dalen: «De economie doet het beter dan verwacht en in dat licht is het niet verbazingwekkend dat de olieprijs weer aantrekt. De opleving is erg sterk geweest en dus valt een kleine terugval niet uit te sluiten. Maar nogmaals, met op de achtergrond een economische verbetering is een stijging van olieprijs allesbehalve onlogisch. Bovendien kunnen we nog een stapje verder denken. Geeft de evolutie van de olieprijs inderdaad een indicatie van een betere economische gang van zaken, dan zou de rente ook nog verder kunnen stijgen. Ik blijf daarom ook bij mijn standpunt dat de beurskoersen nog kunnen dalen. Maar hogere oliekoersen betekenen dat aandelen uit de oliesector interessant kunnen zijn. In dat verband denk ik bijvoorbeeld aan TotalFina, dat op een koers van 120 euro weer als een aankoopkandidaat mag worden beschouwd.»

Elf

Gisteren maakte de Franse oliemaatschappij Elf Aquitaine bekend dat de winst over de eerste helft van het boekjaar 1999 met 16% is gedaald. Die daling viel nog mee, want de beurs had gerekend op een achteruitgang van het resultaat met meer dan 30 procent.

Misschien nog belangrijker dan de resultaten was dat voorzitter Philippe Jaffre van Elf een bocht maakte in de overnamestrijd waarin het oliebedrijf met TotalFina is verwikkeld. Jaffre wil nu een constructieve dialoog met TotalFina aangaan en leek ook bereid om toe te geven op het vlak van het afscheiden van de chemie-activiteiten. TotalFina bracht enkele weken geleden een bod uit op Elf, wat door deze laatste werd gecounterd met een tegenbod. In dat tegenbod was sprake van een opsplitsing van de olie- en chemie-activiteiten van beide activiteiten. Daarvan is nu niet langer sprake, zodat de afstand tussen Elf Aquitaine en TotalFina een stuk kleiner lijkt te zijn geworden. Het wachten is nu op de volgende fase van het vervolgverhaal.