Boekenverkoop Proxis zit in de lift

BRUSSEL -

De Belgische internetboekhandel Proxis heeft in het eerste halfjaar van 1999 de omzet ruim verzesvoudigd ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg in het eerste semester van 5 naar 32,2 miljoen frank. Nederlandstalige boeken maken ongeveer een derde van de omzet uit.

Belga

BR>Proxis, waar de geldschieters Mitiska en de KBC-securities achter zitten, wil niet zeggen hoeveel verlies ze draaien. Directeur Staelens verwacht echter volgend jaar zwarte cijfers, zo liet hij dinsdag weten.

Proxis ligt onder vuur van Nederlandse boekenverkopers omdat het bedrijf met bijna alle titels gemiddeld 20 procent onder de vaste boekenprijs duikt. De Consumentenbond heeft het Nederlandse kabinet om die reden gevraagd de vaste boekenprijs op te heffen. De bond vindt dat er een tweedeling ontstaat omdat mensen zonder een internetverbinding niet aan de goedkope boeken kunnen komen.

De Nederlandse Boekverkopersbond claimde maandag dat Proxis z'n langste tijd gehad heeft. «Dat bedrijf is op sterven na dood», aldus woordvoerder Doeser. Staelens kan er alleen maar hard om lachen. «Ze hebben eerder gedreigd ons voor de rechter te slepen, maar ze kunnen niets ondernemen tegen ons bedrijf. Bovendien spreken de cijfers voor zich.»

Nederlandse boekhandelaren hebben uitgeverijen en distributeurs volgens Proxis vorig jaar onder druk gezet om de Belgische concurrent niet meer te leveren. «Maar ze hebben een leveringsplicht,» zegt Staelens. «Dus we hebben wel boeken gekregen. Inmiddels verkopen we zoveel Nederlandstalige boeken dat we de hoogste kortingen kunnen bedingen.»

Proxis verkocht in januari van dit jaar 5.000 boeken in het Engels, Frans en Nederlands. In juli was dat aantal opgelopen tot 12.000. Het geïnvesteerd vermogen is volgens Staelens opgelopen tot 100 miljoen frank. «En er komen meer investeringen zodat we onze site kunnen uitbreiden,» aldus nog de directeur.