Blijlevens wint en wil weg

Ronde van Nederland

BR>

TILBURG -

Als een van tandpijn kniezende patiënt die een pijnstiller kreeg toegediend. Zo reageerden Cees Priem en de TVM-Farm Frites-entourage op de vijftiende zege van Jeroen Blijlevens, zijn nieuw persoonlijk jaarrecord. De Zeeuwse manager heeft met zijn ploeg al veel leukere momenten gekend. Een aparte ambiance, dat was het handelsmerk van de Nederlandse profformatie, maar om wat tonnen lires en een pak guldens meer zijn de sterkmakers van plan de patat van Farm Frites naar een ander door te schuiven.

Blijlevens, De Jongh, Casarotto, Hoffman, Van Dijck, tot ploegleider Steven Rooks en verzorger Jan Moors toe... Allemaal willen of moeten ze weg. Inkomend zijn er Koos Moerenhout van Rabobank, Jans Koerts van Team Cologne en Dave Bruylandts van Palmans, die Priem en Redant hebben overtuigd. Farm Frites (de hoofdsponsor voor 2000) dreigt er heel anders uit te zien.Vooral

Jerommeke

Blijlevens loopt over de tongen. In Italië zwaait Polti met een lucratief aanbod. Priem beweert dat Blijlevens zich aan de optie moet houden, maar Blijlevens claimt een verstoorde relatie en een arbeidsverbetering om bij de Zeeuw weg te kunnen. Priem zelf ontweek eerder de journalisten, als waren het allemaal klonen van de Reimse onderzoeksrechter Madrolle.Blijlevens begroette de pers als dé vijand en draaide, in afspraak met de teammanager, rond de hete brij heen.«Omdat de Ronde van Nederland voor ons zo belangrijk is. Ik praat volgende week nog eens met Cees en dan maak ik mijn beslissing bekend.»Hij feliciteerde uitgebreid de

jongens

omdat ze met een warrige toekomst voor ogen zo hard voor hem hadden gewerkt. «Ze laten het kopje niet hangen. Ze mopperen niet, maar rijden.» Perfecte voetbaltaal was dat, niet toevallig opgevoerd in het stadion van het in de Champions League uitkomende Willem II.

Van Petegem zoekt Belg

Kopman Peter Van Petegem weigerde wél verstoppertje te spelen.

«De kans zit er dik in dat Jeroen ons verlaat. Het zou doodjammer zijn, want hij is een bedrijfszekere coureur. Gaat Jeroen, dan moeten we ons wat herbronnen, maar voor mij blijft de druk toch onveranderd. In het voor- en najaar moet ik er staan. De conditie betert met de dag. Tot twee kilometer van de streep mende ik de bende, daarna namen Knaven, Hoffman en Oetsjakov in deze volgorde het voortouw.»Met De Jongh dreigt Priem ook de tweede spurter aan Raas te verliezen. «Ik dacht dat Rabobank een heel wielerinstituut had dat coureurs van de batterij haalde», foeterde Priem gistermorgen nog.» Van Petegem wond er geen doekjes om: «Steven woont vlak naast Michael in Essen en is de beste vriend van Michael Boogerd. Moet ik een tekeningetje maken?»Anders ligt het met Hendrik Van Dijck die wel de Giro uitreed, maar nu het tweedekeusprogramma van TVM moet rijden. Van Petegem heeft geen hoge pet op van Van Dijcks prestaties.«Hendrik is aan andere lucht toe. Misschien stapt hij maar beter over naar een kleinere ploeg. Pas dan zal hij ervaren hoe goed hij het had. Het was nochtans dé poulain van Cees Priem. Ik ben in Hendrik ontgoocheld, ja. Een kopman moet meer doen dan één keer de E3-Prijs winnen. Hij heeft misschien te snel gedacht dat hij de nieuwe leider zou worden.»De Ronde van Vlaanderen-winnaar is wel nog op zoek naar een Belg die in zijn dienst wil rijden. «Dave Bruylandts is niet op mijn vraag gekomen. Ik zoek een coureur die voor mij in het voorjaar in mijn koersen de kas wil leegrijden. Een tweede Van Bondt. De speurtocht verloopt moeizaam, want hij moet ook passen binnen de sfeer van de ploeg. Met Geert, Knaven en Klier heb ik drie jongens rondom mij. Ik hoop maar dat Hoffman bijtekent.»

-----------