«Target is vijfendertig meter»

GRUITRODE -

Speerwerpster Jelle Hendrikx verbeterde vorige week tot twee keer toe het Limburgs record (nieuwe speer) bij de scholieren. Eerst gooide ze donderdag op een meeting in Tessenderlo met 33m78 al 81cm verder dan haar vorige beste. Zaterdag op de Nacht van Alken deed de bij MACD aangesloten leerlinge aan de sportschool daar nog eens 17 cm bij. De kaap van 35 meter én top-5 op het BK in september worden nu het streefdoel.

Jacky STIJVEN

BR>«Eigenlijk was ik liever voetballer geworden, maar omdat er hier in de buurt niet dadelijk een club te vinden was, ben ik bij de atletiekclub van Bree aangesloten», verrast de 15-jarige scholiere uit Gruitrode. In de jongste categorieën blonk ze al uit met de hockeybal en voor de variatie hanteert ze ook wel de kogel. Twee jaar geleden stapte ze over naar Maaslandse Dilsen waar ze zich onder leiding van François Thijs specialiseert in speerwerpen. Vorige donderdag in Tessenderlo ging ze voor het eerst voorbij de 33m, bij haar laatste poging in Alken werd ze afgemeten op 33m95. «Ik had net een trainingsstage in Herentals achter de rug waar ik heel veel bijgeleerd heb. Samen met de Belgische recordhoudster Leen Wuyts heb ik daar vooral aan mijn laatste pas en aan de afworp zitten schaven en het kwam er inderdaad al meteen uit», verklaart Jelle Hendrikx haar progressie.

Target

De Vlaamse kampioenschappen vielen, mede door het hele warme weer niet echt mee. De 31m66 waren onder haar normale niveau. In eigen gouw heeft Jelle Hendrikx, die in Hasselt sportwetenschappen volgt en daar nog 5 bijkomende uren atletiek in haar lessenpakket heeft zitten, niet echt veel concurrentie. «Naast mijzelf is er bij de scholieren eigenlijk alleen nog Greet Beckers van Alken en daarom ga ik regelmatig buiten de provincie wedstrijden doen.» Het tweede weekeinde van september kan ze zich in Oordegem meten met de nationale top. «Het BK scholieren wordt nu inderdaad de grote afspraak. Een plaats bij de eerste vijf behoort tot de mogelijkheden. Maar nu ik op korte tijd al bijna een meter verder gooi, wordt de kaap van de 35 meter overschrijden de grote target. Mocht ik dat in Oordegem voor elkaar krijgen, dan bezorg ik mezelf een hele mooie verjaardagscadeau. Vier dagen na het BK word ik immers 16 jaar», besluit Jelle, die uiteraard met veel belangstelling op televisie het WK in Sevilla volgt.