TV1 legt het accent op gezellige, familiale televisie in prime time

GRIMBERGEN -

TV1 had niks, VTM had het najaar maar voor het oprapen. Tenminste, dat hielden de slippendragers van Vilvoorde ons de voorbije weken voor. Gisteren sloot TV1 het rijtje af van de voorstellingen van het najaar. Niks? VTM gaat de herfst in met acht nieuwe, eigen programma's; TV1 met twaalf. Het is dus maar wat je niks noemt.

J.V.

BR>

Hoeveel procent zit er eigenlijk in 100 procent? Elke zender wist de voorbije dagen vol trots te melden in welke mate het marktaandeel alweer was gestegen. Netmanager Wim Vanseveren liet zich gisteren, in exquise salons in Grimbergen, ook niet pramen: TV1 haalde de voorbije zomer gemiddeld 21 procent en dat is beduidend meer dan de vorige jaren.

Over het wenkende najaar sprak hij in sporttermen: «We hebben niet de pretentie om ons te vergelijken met Eddy Merckx, maar we hebben wel zijn methodiek overgenomen: altijd sleutelen aan de fiets, maar tegelijk heel hard doorgaan op karakter. Voor de rest zijn we een voetbalploeg. We beschikken niet over het budget om sterspelers aan te trekken, maar we zijn een stevig team, dat het zal moeten hebben van mooie combinaties.»

Kampioen

De programmatie voor het najaar legt het accent op de prime time. Na het drieluik 'Journaal', 'Man bijt hond' en 'Thuis', om half negen dus, wordt gestreefd naar gezellige, familiale televisie «om met de kinderen naar te kijken».

Wat heeft TV1 in de aanbieding?

'Keerpunten'

(maandag, 21.40 uur) is een human interest-programma over mensen die op een keerpunt in hun leven staan. Telkens worden twee contrasterende verhalen naast mekaar gezet.

In afwachting van de nieuwe reeks, wordt tien jaar 'FC De Kampioenen' alvast gevierd met

'10 jaar Kampioen!'

(dinsdag, 20.25 uur). Om beurten grasduinen de acteurs in hun herinneringen en kiezen ze hun favoriete aflevering uit.

Over het actualiteitenmagazine

'Koppen'

(dinsdag, 21.40 uur) hadden we het eerder al. Gewone mensen zijn de

koppen

van het programma.

Als er geen Champions' League is, nemen Sergio en Phaedra Hoste een

'Vliegende start'

(woensdag, 20.25 uur). Ze zoeken een kandidaat die alles laat vallen om meteen naar een zuiderse vakantiebestemming te vertrekken.

In

'Eindelijk vijftig'

(woensdag, 22 uur) maakt Urbanus een ongetwijfeld maffe selectie uit eigen werk.

Het is niet evident dat een programma als

'Dierenkliniek'

(donderdag, 20.25 uur) in prime time wordt uitgezonden. In feite presenteert Pascale Bal een

animal

interest-programma: ze volgt de dagdagelijkse gang van zaken in een dierenkliniek.

In

'Eerlijk gezegd'

(donderdag, 20.55 uur) praat Johan Op de Beeck met dertien gewone mensen over thema's als geld, geloof, opvoeding, relaties, enz. Gewone mensen? Ze werden zorgvuldig geselecteerd en zijn totaal verschillend, gaande van een multimiljonair tot een langdurig werkloze, van een kraker tot een zakenvrouw.

In negen nieuwe en dertig oude afleveringen overloopt

'De Pré Historie'

(donderdag, 22 uur) de muziek en de actualiteit van de voorbije vijftig jaar.

'Hitkracht'

(zaterdag, 19.35 uur), met Alexandra Potvin en nieuwkomer Jan Bosman, is de opvolger van 'De Muziekdoos'. Vanseveren ontkende met klem dat alleen buitenlandse producties aan bod komen: «Er is net zo goed plaats voor Vlaamse en voor Engelstalige Belgische nummers.»

'Niet vergeten'

(zaterdag, 20.10 uur) is het nieuwe spelprogramma met Marcel Vanthilt. Er zijn zes afleveringen opgenomen en ze heten «heel leuk» te zijn.

'De Boerenkrijg'

(zaterdag, 20.45 uur) is een nieuwe komische reeks. U las het goed: een komische, geen historische reeks. De Boerenkrijg is alleen maar het kader om commentaar te leveren op het leven van vandaag.

Na nog zeven afleveringen van 'Hof van Assisen', volgt vanaf 17 oktober de nieuwe politieserie

'Flikken'

(zondag, 21.15 uur).

Vuelta

Insgelijks nieuw zijn de drie Britse comedies 'Chalk', 'Ask Harriet' en 'George & Leo'. 'Het Swingpaleis' is er weer op vrijdagavond; 'De zevende dag' op zondagmiddag. Ook 'Met andere woorden' keert terug, zij het met Carl Huybrechts in de plaats van Walter Grootaers. 'Bingovision' verhuist naar de late zondagnamiddag. 'Windkracht 10' en 'Gelukkig zijn' worden herhaald. Vanaf 17 oktober zet Vanoudenhoven zich opnieuw aan 'De XII werken'.

Vanzelfsprekend ligt ook een stevige lading speelfilms in de rekken. Naast het woensdagavondvoetbal in de Champions' League, brengt de sportredactie van 4 tot 26 september rechtstreeks verslag uit over de Vuelta, dit jaar met alle groten, uitgezonderd Pantani en Armstrong.