«Fortis betaalt te weinig belasting»

UTRECHT -

De Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar Fortis betaalt veel te weinig vennootschapsbelasting in Nederland. De Nederlandse staat loopt «aanzienlijke» bedragen mis, omdat Fortis geen duidelijkheid verschaft over de kosten die zijn gemaakt bij de overname van de bank MeesPierson. Dit bleek gisteren tijdens het kort geding dat de Nederlandse staat namens de belastingdienst had aangespannen.

ANP

BR>Door het gebrek aan informatie kan de fiscus slechts onvolledige voorlopige aanslagen opleggen. «Veel hogere aanslagen zouden volgens de belastingdienst gerechtvaardigd zijn,» zegt rijksadvocaat mr. H. Blauw. De fiscus vindt Fortis nog steeds een keurige belastingbetaler, maar er is toch «argwaan» over de aankoopoperatie ontstaan.

De belastingdienst eist inzicht in de financieringskosten voor de overname van MeesPierson in 1997. De Belgisch-Nederlandse instelling kocht de bank voor 2,5 miljard gulden van ABN Amro. Ook wil de belastingdienst meer weten over de buitenlanddivisie van MeesPierson, want die kosten zijn in Nederland niet aftrekbaar.

Om de specifieke informatie te krijgen, verlangt de fiscus dat Fortis twee rapporten overhandigt die de accountants en belastingadviseurs van KPMG hebben gemaakt ten tijde van de aankoop. Volgens de belastingdienst heeft namelijk iedere belastingbetaler een inzage- en informatieplicht.

Fortis bestrijdt die visie en zegt niets te verbergen. «De fiscus bezit al 99,9 procent van het materiaal,» aldus advocaat mr. Ch. Langereis.