Vlaamse bedrijven willen huizen bouwen in Turkije

ZWEVEZELE/KALKEN -

Twee Vlaamse bouwondernemingen die bij rampen snel voor onderdak kunnen zorgen, onderzoeken hoe zij een rol kunnen spelen in de hulpverlening aan Turkije. De NV Joris Ide uit het West-Vlaamse Zwevezele (Wingene) participeert in

Quick Home Systems

, een Nederlands project van prefabwoningen. Samen met bedrijven uit Barneveld, Geldermalsen, Eindhoven en Hilvarenbeek maakt de West-Vlaamse onderneming nu al prefabwoningen voor Kosovo. Ide staat in voor de muurpanelen, daken en staalconstructies. Quick Home Systems heeft contacten gelegd met Nederlandse hulporganisaties en het gemeentebestuur van het zwaar getroffen Izmit. Er bestaan plannen om dertigduizend prefabhuisjes van zo'n 80.000 frank per stuk in het Turkse rampgebied te leveren. De financiering is wel nog niet rond.

A.G.

BR>Het bouwbedrijf Sismo uit het Oost-Vlaamse Kalken overlegt ondertussen met het ministerie van buitenlandse zaken over eventuele hulp aan Turkije. Eerder heeft de onderneming al meegewerkt aan de wederopbouw van gelijkaardig verwoeste woongebieden in Zuid-Korea en Italië. «Wij hebben een systeem ontwikkeld om snel en goedkoop te bouwen,» zegt directeur Rik Herbots. Op heel korte tijd maakt Sismo kooien van gegalvaniseerde staaldraad en isolatiemateriaal. Als die daarna vol beton worden gestort, staat er een huis uit één stuk. Volgens Rik Herbots komt die bouwmethode erg van pas in rampgebieden. Als er inderdaad activiteiten in Turkije van start gaan, biedt het bouwsysteem van Sismo nog een opmerkelijk voordeel. Het is zeer geschikt voor landen die op geografische breuklijnen liggen. Een Sismo-gebouw bestaat uit één geheel van staaldraad en beton en kan tijdens een aardbeving niet instorten of in brokken uit elkaar vallen. Zelfs bij ontploffingen wordt er opvallend minder schade aangericht.