Geld en zaken

BR>

FABRIMETAL

voor export Alstom -

De werkgeversorganisatie Fabrimetal vraagt de regering om tijdens de volgende ministerraad zich uit te spreken voor een verlenging van de uitvoerlicentie van Alstom voor de levering van beveiligingsmateriaal voor een kerncentrale in Pakistan. Staatssecretaris voor energie Olivier Deleuze had de licentie vorige maand voor 60 dagen opgeschort. De beslissing wordt ook betreurd door het stadsbestuur van Charleroi, dat met name vreest voor de werkgelegenheid en voor het gevaar op delokatie van bedrijven die in de sector van de kernenergie actief zijn. Bij Ecolo roept men op om de beslissing van partijgenoot Deleuze niet te dramatiseren. «Men moet het belang van het contract met een waarde van 60 miljoen relativeren voor een belangrijk bedrijf zoals Alstom,» aldus federaal secretaris Jean-Luc Roland.

RAYCHEM

vreest voor 95 jobs -

Raychem in Kessel-lo plant een herstructuring, waarbij mogelijk 95 van de 446 bedienden worden ontslagen. De jobs van de 432 arbeiders zouden niet in gevaar zijn. De herstructurering is een gevolg van het samengaan van Raychem met AMP. De groep ziet zich door de druk op de marktprijzen en de stijgende concurrentie genoodzaakt tot kostenbesparingen in alle domeinen. Raychem startte in België in 1966. Het bedrijf is gespecialiseerd in koper- en glasvezelkabelproducten, zelfregelende verwarmingssystemen, en producten voor pijpleidingen. De herstructurering kan ook gevolgen hebben voor het coordinatiecentrum Raychem Industries nv, waar 15 mensen werken.

DAIMLERCHRYSLER

start met TV-zender -

Het Duits-Amerikaanse concern DaimlerChrysler begint op 1 september met televisieuitzendingen voor de 420.000 werknemers in 36 landen. Dagelijks zijn een nieuwsprogramma met daarnaast speciale programma's vooronderricht en programma's voor een beperkte groep kijkers te zien. Topman Jürgen Schrempp ziet de televisiezender, die DCTV is gedoopt, als een belangrijke stap op weg naar de integratie van het vorig jaar gevormde concern. «De televisiezender zal een brug zijn die onze mensen samenbrengt,» aldus Schrempp. Het is de bedoeling dat de programma's in zeven talen verspreid worden.

CALLEBAUT

Nieuw distributiecentrum -

Barry Callebaut, wereldleider in industriële chocolade, gaat een Europees distributiecentrum bouwen in Aalst. Het nieuwe distributiecentrum, met een capaciteit van 24.000 palletplaatsen, zal de volledige productie van vaste chocolade verwerken. Tegen augustus 2000 moet het operationeel zijn. Met haar 21 vestigingen op vier continenten verwerkt de Barry Callebaut-groep 11 procent van de hele cacao-oogst van de wereld.