«Ik was compleet verrast»

GENK -

De kans is groot dat het trainersduo Robert Waseige-Vince Briganti, dat in de jaren '70 furore maakte bij eersteklasser Winterslag, op zaterdag 4 september de Rode Duivels tegen Nederland coacht in een uitverkochte Feyenoord Kuip. Nadat Eddy Snelders afhaakte, polste de kersverse bondscoach Robert Waseige zijn collega en vriend Briganti om zijn assistent te worden. Vandaag of morgen bespreekt Briganti de modaliteiten van een mogelijk contract bij de Voetbalbond.

Luc MARTENS

BR>«Maandag kreeg ik een telefoontje van Robert Waseige. Hij stelde me voor om assistent-bondscoach te worden. Ik was compleet verrast», zegt Vince Briganti (52). «Maar tegelijkertijd verheugd en enorm blij. Ik wil die job met beide handen aannemen. Nadat we negen jaar lang schitterend hebben samengewerkt in Winterslag, ben ik steeds contact blijven houden met Robert Waseige. Toen hij naar Standard trok, wilde hij dat ik hem zou volgen. En ook bij zijn andere clubs schoof hij me steeds als tweede man naar voor. Het kwam er nooit van, ofwel omdat ik geen verlof kon krijgen in het onderwijs, ofwel omdat het niet goed uitkwam voor de betrokken club.»

«Ik wacht nu af wat de Voetbalbond van mij verwacht. Vandaag of morgen heb ik een onderhoud met Karel Vertongen, de voorzitter van de Technische Commissie. We moeten nog overeenkomen hoeveel dagen per maand ik beschikbaar moet zijn voor de Rode Duivels. Afhankelijk daarvan en van het financiële plaatje kan ik dan deeltijds gaan werken in het onderwijs of een loopbaanonderbreking aanvragen.»

Scouting

Vince Briganti is onderwijzer en speelde onder Robert Waseige in derde klasse bij Winterslag. Na de promotie naar tweede klasse hield hij het voor bekeken en ging hij zich op aanraden van Waseige op een trainerscarrière concentreren. Briganti haalde zijn trainersdiploma aan de Genkse trainersschool en werd in Winterslag de assistent van Waseige.

Na het vertrek van zijn leermeester, nam Briganti de eersteklasser enkele keren succesvol over voor een interim-opdracht. Daarna was hij o.a. nog actief als trainer van Sporting Hasselt en Zwarte Leeuw, dat hij in '91 naar de eindronde loodste. Dat was zijn laatste opdracht als hoofdcoach. Momenteel is Briganti lesgever voetbal bij Bloso.

«We zijn altijd contact blijven houden. Tot einde vorig seizoen heb ik voor

mijnheer

Waseige scoutingsopdrachten gedaan. Ik heb dus een goed beeld van wat er op de Belgische velden aan talent rondloopt. De opdracht die me nu in de schoot valt, schrikt mij niet af. Robert Waseige wordt de nieuwe leider van de Rode Duivels en hij weet dat ik hem daarbij maximaal wil helpen.»