Luc Nilis: «Waseige kan me nooit overhalen»

EINDHOVEN -

PSV kan vanavond de poort naar het kampioenenbal openbeuken. Daarvoor moeten Luc Nilis en zijn ploegmaats het bescheiden Zimbru Chisinau uit Chisinau verslaan. De Limburgse aanvaller oogt scherp. «Ik ben klaar voor een topseizoen. Ik droom ervan om kampioen te worden én de poules van de Champions League te halen.» Met daarna EURO 2000 als toetje? «Neen, de nationale ploeg is een gesloten boek. Waseige kan me niet overhalen.»

Steven TUYLS/Yves TAILDEMAN

BR>

PSV - Zimbru

De positie van Nilis bij PSV is niet langer onaantastbaar. Op de laatste trainingsmatch vóór het cruciale duel met Zimbru staat Luc niet bij de eerste 11. Bruggink, die als vervanger van de geschorste Nilis 2 keer scoorde op Vitesse, lijkt de Belg vandaag te passeren.

«Ach, de trainer heeft nog geen samenstelling bekendgemaakt. Dus maak ik me niet druk. Integendeel, ik voel me goed. Mijn lichaam is fit en de geest scherp. Ik ben helemaal klaar voor de wedstrijd.»

Ooit Racing Genk

Dit PSV staat veel verder dan 12 maanden geleden. Nilis noemt Gerets daarin een beslissende factor. «Hij legt een strak trainingsregime op en stelt zeer hoge eisen aan de spelersgroep. Ik heb zelden een coach meegemaakt die zoveel bezieling brengt. Ik hoop dit seizoen dezelfde rol te spelen als de voorbije 5 jaren in Eindhoven. Met Van Nistelrooy vorm ik een gouden duo. Met PSV in mei kampioen worden: dàt is mijn droom.»

Nadien loopt zijn contract af. «Ik ben absoluut geen carrièreplanner, dus vraag me niet wat ik ga doen. Of ik wil terugkeren naar België? Ja, maar dan alleen bij Racing Genk. Voor die club wil ik dolgraag spelen. In mijn achtertuin, op de plaats waar ik voetballer werd. Als je het enthousiasme van die supporters ziet, ja, daar zie ik mezelf wel tussenlopen. Maar deze liefdesverklaring betekent niet dat ik het ook doe, hoor. We zullen wel zien. Nu telt alleen PSV.»

Nationale ploeg

De houding van Nilis tegenover het Belgisch voetbal lijkt wel veranderd. «Als je de nationale ploeg bedoelt, dan zeg ik meteen

neen

», verzekert Nilis. «Ik keer niet terug. Er zijn in het verleden teveel negatieve dingen gebeurd. Tijdens het WK in Frankrijk zijn smerige spelletjes gespeeld. Neen, Waseige heeft me nog niet gebeld, en àls hij dat doet, zal ik tegen hem net hetzelfde zeggen. Hij kan me niet overhalen. Let op, ik heb geen problemen met Waseige, net zomin Leekens de reden was voor de afzegging. Zijn tactiek in Frankrijk genoot niet mijn voorkeur, maar het hele Belgische voetbal lijkt niet overeen te stemmen met een type voetballer als ik. Neen, sorry, hoe mooi EURO 2000 ook wordt, ik maak er geen deel van uit.»

Robert Waseige: «Nilis is moedig»

Robert Waseige tilt niet te zwaar aan de beslissing van Nilis. «Luc is logisch met zichzelf», zegt hij. «Ik ken de redenen niet van zijn beslissing, maar dat doet er niet toe. Ik vind het een moedige beslissing om nee te zeggen aan de nationale ploeg.»

Waseige is niet van plan naar Eindhoven te rijden om Nilis op andere gedachten te brengen. «Ik zou mijn daad niet kunnen rechtvaardigen», legt Waseige uit. «Qua aanvallers zit ik niet bepaald in de problemen. Mocht het aanbod schaars zijn, zouden de zaken anders liggen.»