Water op Aarde over miljard jaar weg

TOKIO - Over waarschijnlijk een miljard jaar is alle water van Aarde verdwenen, net zoals op Mars is gebeurd. Dat concluderen Japanse wetenschappers in een rapport dat maandag is verschenen, zo meldde het Japanse persbureau Kyodo.

BR>Volgens de experts van het Technologisch Instituut van Tokio verdwijnt voortdurend zeewater onder de korst van onze planeet. Dat komt doordat de rond twaalf aardschollen op de bol steeds onder elkaar weg blijven duiken. Dat gaat met een snelheid van een paar centimeter per jaar. Maar toch gaat er daardoor vijf maal zoveel water mee naar het binnenste van de planeet dan eruit komt, aldus de onderzoekers.

Per jaar verdwijnt volgens hen rond 1,12 miljard ton water onder de korst en komt er maar 230 miljoen ton terug. Per jaar slokt de kern dus rond 890 miljoen ton zeewater op. Over rond 100 miljoen jaar zal het peil van de oceanen door het verschijnsel rond 250 meter zijn gedaald.

De theorie van de Japanse onderzoekers is gebaseerd op de veronderstelling dat er water zit in mineralen onder de korst van de Aarde. De tot nu toe gangbare theorie is dat de circulatie van het zeewater beperkt blijft tot het aardoppervlak.