Profliga: de G5 verlaat de vergadering van vrijdag

Print
De algemene vergadering van de profliga is vrijdag bijeengekomen. De vergadering begon met een poging tot verzoening. Michel Verschueren (Anderlecht), in naam van de G5 (Club Brugge, Standard, Anderlecht, Genk en AA Gent) deed een oproep tot meer solidariteit tussen de clubs.
Als teken van goede wil verklaarde de G5 dat ze het idee van een Beneliga of een kampioenschap met Nederlandse ploegen opgeeft, evenals de wil tot reductie van het aantal ploegen in eerste klasse tot 14.

Toch is de solidariteit nog niet op punt. Op de agenda stond de vervanging van Gino Gylain (ex-Moeskroen) en Jean-Claude Verbist (ex-Bergen), in het kader van het directiecomité van de liga, aangezien ze hun clubs niet meer vertegenwoordigen. Vijf mensen stelden zich kandidaat voor de vervanging van de twee Franstalige kandidaten: Roland Louf (La Louvière), Alain Denis (Moeskroen), Pierre François (Standard), Alain Lommers (Bergen) en Pierre-Yves Hendrickx (Charleroi).

De G5 hoopte dat zijn enige vertegenwoordiger (François) verkozen zou raken maar die haalde het niet: Louf en Denis kregen meer stemmen. Op dat moment verlieten de vertegenwoordigers de vergadering. Bij het begin van de vergadering had voorzitter Jean-Marie Philips zijn mandaat als voorzitter van het uitvoerend comité van de Belgische bond in handen gelegd van de Liga. Michel Verschueren wilde graag deze positie overnemen, wat voor de nodige commotie zorgde, hij is namelijk volgens het reglement te oud (de limiet is 70 en Verschueren is 72). Daarop werd een stemming uitgevoerd om de leeftijdslimiet te verhogen, waardoor de manager van Anderlecht alsnog voorzitter van de liga kon worden. Met 13 van de 18 stemmen werd dit voorstel door de Algemene vergadering verworpen.

Michel Verschueren verliet de vergadering zwaar ontgoocheld. "We hebben er alles aan gedaan om aan de wensen van de kleine clubs tegemoet te komen maar we krijgen er niets voor in de plaats. Dat is het minste wat we kunnen zeggen", aldus Verschueren. "Dat moet ophouden. De kleine clubs blokkeren systematisc alle initiatieven van de grote clubs. Dat kan niet blijven duren. De G5 zal de volgende dagen bijeenkomen om hun houding te bepalen."