FilmMagie bouwt feestje in Kinepolis Hasselt

Ter gelegenheid van haar 75ste verjaardag verandert de Katholieke Filmliga haar naam in FilmMagie én presenteert ze zaterdag in de Kinepolis in Hasselt

De ZijKant van het Filmbeeld

. Het evenement portretteert de vrouw op een originele manier via vier opmerkelijke auteursfilms.

Kdejager

BR>

De Katholieke Filmliga - nu dus FilmMagie - speelde de voorbije 75 jaar een voortrekkersrol in de verspreiding en promotie van de betere film via een uitgebreid netwerk van filmclubs overal in Vlaanderen én via de systematische uitbouw van een filmarchief.

Daarnaast geeft FilmMagie ook de toonaangevende filmbladen ‘Film & Televisie’ en ‘CineMagie’ uit en heeft de organisatie voor het onderwijs een filmpedagogische dienst. “FilmMagie stelt zich ook in de toekomst als doel de waardevolle film te ondersteunen. Midden de stroom van overwegend zeer oppervlakkige, commerciële beeldinformatie, willen we het medium niet als een consumptieproduct benaderen, maar focussen op films en op cineasten die het medium creatief aanwenden”, zegt voorzitter Jos Horemans.

“Onze lokale FilmMagie-afdelingen zorgen voor een aanvullend aanbod filmvertoningen, naast het commerciële bioscoopcircuit en het filmaanbod op televisie. Alle films worden ingeleid. Soms worden gastsprekers of filmmakers uitgenodigd en bij de vertoning van een Vlaamse film komt de cineast vaak zelf de film inleiden. Daarnaast organiseren we onder meer een filmrecensiewedstrijd, om jongeren via schoolforums kennis te laten maken met filmen beeldtaal.”

Rachida

Zaterdag presenteert FilmMagie in Kinepolis Hasselt een boeiende filmnamiddag rond het thema ‘De ZijKant van het Filmbeeld’. Op het programma staan twee kortfilms en twee langspeelfilms die alle vier een opmerkelijk portret van de vrouw schilderen.

De bekroonde film ‘Sancta Mortale’ - over een weeskind dat bij haar tante in een bejaardentehuis woont - van de Vlaamse regisseur Ilse Somers bijt om 14.15 uur de spits af, waarna het de beurt is aan het Spaanse moederportret ‘Solas’ van Benito Zambrano. Om 16.30 uur volgt de animatiefilm ‘Father and Daughter’ van Oscarwinnaar Michaël Dudok de Wit. Heel nieuw is de aangrijpende debuutfilm ‘Rachida’ van de Algerijnse Yamina Bachir die in avant-première wordt getoond. De filmvoorstellingen worden omkaderd door twee lezingen en getuigenissen over de films.

De ZijKant van het Filmbeeld

, op 23 augustus van 13.30 tot 18.30 uur in Kinepolis Hasselt.

Info: 011/27 12 30

of